Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Излъчиха на живо в YouTube наказателно дело срещу прокурор от Добрич

Открито заседание по наказателно дело срещу Румяна Желева, прокурор в Окръжна прокуратура-Добрич, за съзнателно потвърждаване на неистина пред съд и пред друг надлежен орган на властта, бе насрочено за днес във Върховния касационен съд /ВКС/. То е първото с обществен интерес за ВКС след приемането от Съдийската колегия на Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия.

За да бъде постигнато в максимална степен при наложените ограничения изпълнение на конституционния принцип за публичност при разглеждането на делата, Върховният касационен съд създаде свой канал в YouTube, където заседанието по наказателното дело бе излъчено с картина и звук. За реализирането на излъчването бе получено съгласие от страна на съдебния състав с председател Теодора Стамболова и членове Бисер Троянов (докладчик) и Петя Шишкова, както и на страните по делото.

Делото е образувано по касационна жалба на Румяна Желева срещу въззивното решение от 22.11.2019 година на Апелативния специализиран наказателен съд /АСНС/.

С присъда от 26.03.2019 година на Специализирания наказателен съд подсъдимата е била призната за невиновна в извършването на престъпление по чл. 283, пр. 2-ро от Наказателния кодекс /НК/ за това, че в качеството си на длъжностно лице – прокурор в Окръжна прокуратура-Добрич, използвала своето служебно положение, за да набави за другиго противозаконна облага. Със същата присъда подсъдимата е призната за виновна в това, че при условията на продължавано престъпление с три деяния, пред съд и друг надлежен орган на властта, като свидетел устно и съзнателно е потвърдила неистина – престъпление по чл. 290, ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

С обжалваното въззивно решение АСНС изменя присъдата, като увеличава срока на наложените с присъдата пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес“ и „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ на 1 година и 6 месеца. В останалата част присъдата е потвърдена.

С касационната жалба алтернативно се иска връщане на делото за разглеждане от друг състав на АСНС, оправдаване или намаляване на наложеното наказание.

c