Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нова акция: Срещу пияни и дрогирани зад волана

От 14:00 часа на 8 май до 02:00 часа на 11 май т.г. е в ход специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение - на територията на цялата страна, съобщиха от МВР.

снимка: МВР

Основното, за което ще следят екипите, е неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, недопускане на преминаване на забраняващ сигнал на светофарните уредби. Това обяви главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП, по време на изнесен брифинг днес.

Ще се следи за водачи, които управляват моторни превозни средства под въздействието на наркотични вещества и алкохол. "След премахването на КПП-тата се наблюдава интензивен трафик. В последните дни имаше много тежки катастрофи. Това е една от причината да засилим контрола“, поясниха от МВР.

Патрулите ще бъдат стриктни и по отношение на използване на обезопасителни средства от водачите и пътниците, наличие на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, недопускане на управление от неправоспособни водачи, както и недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози.

Успоредно с това ще се извършва и контрол на скоростните режими, като за целта ще се използва цялата налична техника от стационарни, преносими и стационарно-преносими камери. 

За нарушители ще се следи приоритетно по автомагистралите, междуградските пътища и по основните булеварди в градовете. 

Специален акцент в операцията са водачите на дву- и триколесни моторни превозни  средства. При тях ще се следи за недопускане на управление от неправоспособни водачи, състоянието и правилното поставяне на регистрационния номер. 

c