Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

На над 1 милион лева възлизат щетите от палежа в дестилерията на Статеви

Щетата, причинена от палежа в стопанството към дестилерията на Станимир и Недялко Статеви  в село Попгригорово, възлиза на повече от 1 милион лева. Поне толкова би струвало, за да се закупят отново опожарените два комбайна и един камион, сподели за Про Нюз Добрич Недялко Статев.

Той е категоричен, че става въпрос за умишлено действие. Това показват и записите от видеокамерите. От тях се вижда, че неизвестно лице влиза в стопанството, обикаля машините, облива ги със запалителна течност и след това избухва огън.

Подпаленото стопанство в Попгригорово е на баща и син Статеви

В този двор няма нощна охрана, тъй като това е дестилерия, която се използва само два месеца през годината. Има видеонаблюдение и СОТ, които са реагирали изключително навреме. Именно по сигнал от тях се е отзовала и пожарната. На място е имало два противопожарни екипа. Огнеборците също са реагирали много навреме, предвид отдалечеността на града. Но, през това време, тъй като машините са били добре облети с подходящата запалителна течност, огънят се е разразил, обясни Недялко Статев.

Станимир и Недялко Статеви станаха Агробизнесмени на България за 2013 г.

Той не изключва палежът да е поръчка, тъй като извършителят се е държал много хладнокръвно.

Изгорели са два комбайна, един камион и друга техника, както и над 1000 кв. м покрив, част от сградата.

Според това какво трябва да се вложи, за да се възстанови, щетата възлиза на над 1 милион лева, коментира той.

Подпалиха земеделско стопанство в село Попгригорово, щетите са огромни

Това не е първото посегателство. През последните 2-3 години е имало щети по лавандулови насаждения, също в землището на село Попгригорово. В началото засегнат беше малък процент от насажденията, след това по-голям, а накрая – цялото поле.

Има подозрения, че палежът е свързан с конкуренция в същото землище. „Не правим друга връзка. Имаме много и различни посоки в бизнеса, но никои не са толкова лоши, че да предизвикат такава реакция“, каза Недялко Статев. Но, посочи, че не се изключват и други варианти. „Не обвиняваме никого. Надяваме се, че полицията ще си свърши работата. Защото загубите вече са много големи. Притесняваме се и какви могат да бъдат следващите стъпки, защото, човек, който си е позволил да направи това, той, вероятно е готов и на повече“, изрази опасенията си младият мъж.

Той благодари на всички колеги, които са се обадили с предложение да им помогнат за предстоящата жътва.

Той и баща му са носители на приза Агробизнесмен на годината през 2013 г. Година по-рано синът получи и званието „Млад фермер на годината“ на фондация „Еврика“.

c