Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Дивите божури разцъфнаха край Калиакра и Яйлата

В последните дни на април и началото на май започна цъфтежът на дивите божури, които са едно от редките растения, характерни само за резервата Яйлата и района на нос Калиакра.

Според местните хора там могат да се видят както дивият божур, така и теснолистия божур, който е застрашен вид. Красивите цветя разтварят цветовете си първо по т.нар. червена пътека, която се намира по-на завет и където сравнително по-топло.

Червеният божур се среща на различни места в страната, едно от които е Черноморското крайбрежие, Той цъфти през май и юни с червени цветове. Не е защитен от Закона за биологичното разнообразие в България. Червеният божур е едно от отровните растения, които растат в Добруджа.

Теснолистият божур е застрашен в България. Стъблото му достига височина от 15 до 40 cm. Листата са последователни и двойно-тройно перести с линейни крайни дялове. Цветовете му са с 5 – 6 чашелистчета и 8 – 10 едри тъмночервени венчелистчета.  Цъфти през април – май, а плодоноси през август – септември. Една от най-многочислените популации е в Добруджа и по Черноморското крайбрежие. Част от находищата на теснолист божур са в резерват „Калиакра“.

Според легендата там, където расте това цвете, злите сили изчезват. Красотата на дивите божури привличат множество туристи. Някои идват индивидуално, но туристически агенции организират и еднодневни турове по Северното Черноморие с акцент именно върху божурите на Яйлата. Тази година обаче в условията на пандемия и ограничителни мерки много почитатели на флората и красотата, които обикновено идват тук през пролетта, ще се радват на красотата на дивите божури само от снимките на местните.

c