Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Най-голямото на Балканите стадо от коне на Пржевалски е в Зооцентъра в Добрич

 Центърът за защита на природата и животните в град Добрич е първата лицензирана зоологическа градина в България. Тук се отглеждат животни, характерни за нашия ареал, които живеят в среда, максимално близка до естествената им. Посетителите имат възможност за пряк досег с животните. Само за някои от видовете са направени заграждания или се използват електропластири. Оформени са и мини-пасища за понитата и магарета.

„Когато започнах преди две години, повечето животни от даден вид бяха от един пол. Сега, чрез размяна на животни и с помощта на дарители, които ни помогнаха да купим такива, които ние нямахме, се образуваха доста повече двойки. И се надяваме скоро да имаме нови попълнения“ -  това сподели директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич Християн Христов за читателите на Про Нюз Добрич.

„Имаме няколко муфлончета, много козички и яренца, които са нови питомци, от тази година. Двете ни кобили на Пржевалски със сигурност са бременни и очакваме през юли да родят. Миналогодишните кончета вече пораснаха, здрави са и доста добре се развиват. Имаме 7 коня на Пржевалски в момента, което никога не е било в Добрич. Това е най-голямото стадо на Балканския полуостров“ – допълни Християн Христов. Конят на Пржевалски е съвременен подвид на Дивия кон и е включен в Червената книга на защитените видове.

„Сега е моментът да наблюдаваме животните, – продължава директорът. – Имаме  доброволец – едно момиче от Добрич, което учи дистанционно в Англия етология – наука за поведението на животните. Тя идва тук три пъти в седмицата, като са й осигурени дезинфектанти, предпазни маски и ръкавици. Както и за всички работещи в центъра всъщност. Задачата, която поставих на нашата доброволка, е да наблюдава животните. Да види кои образуват двойки, защото сега е брачният им период.  По този начин ще знаем кои са родителите на даден вид, когато му дойде времето.

В края на всяка седмица ще ми предоставя отчет от наблюдението. Сега не знаем колко са костенурките в голямото езеро -  тя има за задача да ги наблюдава, брои и идентифицира, за да  знаем какво е състоянието на микро и еко системата там.“

Християн Христов сподели, че е разговарял с швейцарските партньори на Центъра, които много са харесали резултатите от миналогодишния проект. Тогава беше изградена ограда на бизоните и конете, а в конюшнята се направиха доста подобрения. Добрата новина е, че директорът на зоопарка е получил одобрение за още един такъв проект, който започва да разработва, заедно с архитект Красимир Пампоров.

На финала на нашия разговор Християн Христов изказа специални благодарности на цветарски магазини „Далия“, които са направили дарение -  цветя и дръвчета - на стойност над 600 лв. Те вече са засадени около административната сграда, където са обществените места, което облагородява инфраструктурата и е радост за посетителите.

c