Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Мерките през идните месеци - според резултатите у нас, учените с три модела за пандемията

Независимо как ще се развият събитията през идните седмици и месеци, очакванията на специалистите от научните среди са, че между 18 и 24 месеца ще продължи да се наблюдава значителна активност на коронавирусната инфекция.

Това обяви като извод, доц. Димо Димов - секретар на Националния оперативен щаб, по време на днешния брифинг.

Международната научна общественост е публикувала днес три основни сценария за развитието на коронавируса.

  • Сценарий I – серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, последователно през период до две години и очаквана тенденция за намаляване през 2021 г.
  • Сценарий II – по-голям вълна през есента и зимата на 2020 година и последваща една или повече по-малки вълни през 2021 година.
  • Сценарий III  – т.нар „бавно изгаряне на причинителя“, текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел.

Независимо от сценария, очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавирусната инфекция.

Според мнението на членовете на Щаба, изводите сочат към не особено оптимистично развитие на събитията, както и че "обществата и страните трябва да се адаптират и да предприемат мерки, в които да може да се намери баланса между противоепидемичните мерки и разбира се възстановяването на икономическия и обществения живот“.

„В тази връзка, както и в нашата страна, следваме тенденцията на постепенно, поетапно либерализиране на ограничителните мероприятия, на противоепидемичните мероприятия, като ще се анализира в следващите дни дали тези мерки дават необходимия ефект. Независимо дали е в положителна или в негативна посока, и същевременно либерализиране или възвръщане към част от мерките“, поясни доц. Димов.

c