Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

1 май - Ден на труда и международната работническа солидарност

На 1 май отбелязваме Дeня на труда и на международната работническа солидарност 

Денят е един от официалните празници в България. Свързан е с честване на постиженията на работническото движение и търсене на повече защита за работещите хора по света.

Историята на празника води началото си от работническото движение през 19 век и протестите за зачитане на елементарните социални права на трудещите се.

Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

В България първият опит за отбелзването на деня е направен през 1890 година от Типографското дружество. Първи май е обявен за официален празник през 1939 г. От 1945 г. празника се чества ежегодно. През втората половина на миналия век, до т.нар. "нежна революция" у нас, Първи май се отбелязваше като всенароден празник - с мащабни манифестации из цялата страна.

След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от определящите се като социалисти и комунисти.

Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

У нас днес прояви за Първи май организират БСП, КНСБ, Подкрепа и др.

Заради коронавируса социалистите в Европа ще отбележат Деня на труда и международната работническа солидарност - 1 май, с онлайн дебат за излизане от кризата, вместо с традиционните масови мероприятия. На въпроси на гражданите  ще отговарят президентът на ПЕС Сергей Станишев, Лука Визентини - генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, премиерите Педро Санчес (Испания), Антонио Коща (Португалия), Стефан Льовен (Швеция), еврокомисарите Франс Тимерманс, Никола Шмит, Елиза Ферейра, Хелена Дали, Паоло Джентилони, Илва Йохансон, Марош Шефчович, Юта Урпилайнен и Жозеп Борел, както и председателят на ЕП Давид Сасоли и лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия.

Българската социалистическа партия също ще направи онлайн кампания на тема "Работа и доходи". От партията призовават хората да качат своя снимка или снимка от първомайско шествие и свое послание в защита на сигурни доходи, солидарност и социална справедливост или протест срещу нарушаването на човешките и трудови права.

c