Водещи новини - дясно Общество

На КПП-тата ще следят за рискови водачи, акция за проверка на мотористите

В навечерието на следващите няколко празнични дни, от МВР предупредиха, че ще се акцентира върху поведението на рискови водачи.

От днес до 13 май е в ход и активна операция за проверка на мотористите. 

Предвидени са допълнителни екипи, които приоритетно ще проверяват водачите на дву- и триколесни моторни превозни средства. При тях ще се следи основно за недопускане на управление от неправоспособни или такива, употребили алкохол или наркотични вещества,. Обект на проверки ще са правилното ситуиране на регистрационните табели, както и ползването на обезопасителни средства.

Това беше съобщено от представители на МВР по време на днешния извънреден брифинг в Министерския съвет. 

„Във връзка с предстоящите празници, служителите на „Пътна полиция“ в страната ще следят за нарушения на КПП-тата и за безопасността на движението по пътищата. Контролът ще бъде насочен основно към водачите с рисково поведение и извършващи неправилно изпреварване и маневри“, съобщи комисар Звезделин Колев, началник на отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

Полицейските екипи ще следят основно за рискови водачи, като ще се засили и контролът на скоростта.

„Все още са в сила ограниченията за влизане и излизане от областните градове. Извършени са над 55 000 проверки на декларации на пунктовете. Малко повече от 3400 са декларациите, в които са установени несъответствия. Образувани са над 1300 досъдебни производства, като 1287 са за неспазване на наложените противоепидемични мерки. Около 200 от производствата са за вписване на неверни данни в декларациите. До момента са съставени 19 262 акта, от които 14 628 са за излизане и движение без маска.”

По време на брифинга, комисар Любомир Костадинов изрази безпокойство от факта, че в обстановка на извънредно положение гражданите все по-често нарушават законите за движение по пътищата.

До момента има образувани около пет досъдебни производства заради агресия над полицаи. „Вчера около обяд възникна инцидент в Борисовата градина. 50-годишен мъж напръска със спрей един от служителите на Столичната община. На пунктовете имаше случаи на демонстративно незачитане на въведените правила. Опитаха се и да блъснат един служител на изхода за магистрала „Хемус“”, каза началникът на отдел „Охранителна полиция“, СДВР комисар Радослав Стойнев.

От МВР апелираха отново за спазване на въведената Заповед от Министерството на здравеопазването.

„На много хора влизаме в положение. Не сме застанали на КПП-тата, за да сме „чучула“. По-младите се опитват да са агресивни, а тези с колелата хитреят покрай тировете. Нека да не играем на котка и мишка“, призова Любомир Костадинов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *