Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Международен ден на книгата и авторското право

На 23 април отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право

Днес е време да помислим за отношението си към книгите. Да погледнем на тях като възможност. Като магия, затворена между страниците. Като маяци, в океана на времето. И да развихрим  въображението си. В книгите можем да намерим отговори на много въпроси, да почерпим знание и мъдрост, да се докоснем до света на други хора, да открием себе си.

На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право. Този ден е част от календара на ЮНЕСКО. Целта на празника е да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Началото на историята е през далечната 1926 г., когато крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга, за който след известно обсъждане се предлага датата на смъртта на Мигел де Сервантес – 23.04.1616 г. На тази дата през същата 1616 година освен Сервантес са починали също Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега – колоси на световната литература. Този ден съвпада и с празника на покровителя на Каталуния -  Свети Георги Победоносец, когато  в Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата.

Всъщност, днес отдаваме почит и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, родени или починали на тази дата, насърчавайки всички хора да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Като Световен ден на книгата и авторското право 23 април се празнува от 1995 година. Авторското право заляга в правото на интелектуална собственост и защитава труда на творците. Тази тема е много актуална през последното десетилетие, защото в сферата на дигиталните услуги труда на много творци се краде и остава неоценен от обществото.

Всяка година на тази дата се избира и Световна столица на книгата. Тази титла се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това богатство на човешката цивилизация.

Според официалния сайт на ЮНЕСКО столицата на Малайзия - Куала Лумпур -  е Световна столица на книгата за 2020 година. Избрана е заради усилията, които полага за развиване на приобщаващото образование, изграждането на общество, основано на познанието, и предоставянето на достъп до книги на всички прослойки от населението.

Тържествената година на Куала Лумпур ще бъде открита официално днес - на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април 2020 г., като приеме щафетата от  столица-домакин от 2019 г. - арабският град Шарджа.

c