Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Признателните потомци от община Добричка се поклониха пред мемориала край Паскалево

Честването на 142 години от Освобождението на България от османско владичество и Националния празник на България в община Добричка се състоя пред мемориала край с. Паскалево.
Поклонението, организирано от Общината, се състоя на Братската могила край селото. Мемориалът датира от 1879 година. Издигнат е в памет на офицери и войници от 15-и Донски казашки полк, 67-и пехотен Тарутински полк и 14-и Армейски корпус, загинали в сражения с турците през януари 1878 г.

Присъстваха кметът на общината Соня Георгиева, председателят на Общинския съвет Дико Иванов, кметът на село Паскалево  Живко Желев, общински съветници, кметове, кметски наместници.

„Днешната дата е натоварена с много очаквания. Тя е определяща за независимостта на българите, но не и за свободата им, защото свободата е въпрос на личен избор”, посочи в словото си кметът Соня Георгиева.

На националния празник тя се обърна към жителите на общината с думите: „Трети март е дата, която ни връща към уроците на историята, към преосмислянето на ценности, като свобода, независимост.Ценности, които чертаят житейския ни път, с които градим усещането си за родно, за национална принадлежност, за бъдеще.”

Стихове, посветени на Родината, рецитираха ученици.

Паметта на загиналите за свободата на България бе почетена с едноминутно мълчание. Присъстващите ще хванаха и на голямо българско хоро.

c