Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Зам.-министър Запрянов: Трогнат съм от силата на добруджанския дух

Заместник министърът на отбраната генерал-лейтенант /о. р./ Атанас Запрянов посети днес добричкото село Смолница, където в първия ден от Добричката епопея – 5 септември 1916 година, е загинал и погребан негов родственик по майчина линия. Той взе пръст от лобното място и от гроба на ефрейтор Запрян Ангов от Шести конен полк. Урната с пръстта ще бъде положена в основите на изграждащ се паметник в село Драгойново, община Първомай, откъдето е Ангов.

Зам.-министър Запрянов се срещна със Сева Сивкова, родственица на Александър Сивков - добруджанецът, погребал като свой син Запрян Ангов и още над 10 войници, въпреки угрозата да бъде преследван за това си деяние.

Пред родствениците на родолюбивия българин, генерал-лейтенантът пресъздаде паметното събитие. На въпросния 5 септември Шести конен полк провежда разузнаване в противникова територия. Казаците усещат кавалеристите и започват да ги преследват. В хода на преследването преминават през селото. Конят на командира на взвода поручик Кръстев се спъва и той пада. Запрянов, който по това време е помощник командир, вижда, че казаците ще пленят поручика. Заповядва на другите да се върнат и да го вземат, а той влиза в бой с казаците, за да ги задържи. Така спасява офицера. Загива пред къщата на Александър Сивков, който по-късно го погребва. „За онова време това е било точно толкова голямо геройство, колкото и на тези, които са паднали в бой, защото той е рискувал, извършвайки това дело”, посочи Атанас Запрянов. И допълни: „Аз съм трогнат от силата на добруджанския характер”.

Зам.-министърът на отбраната разказа, че в Драгойново ще бъде изграден паметник на загиналите 87 негови жители, загинали във войните за националното обединение на България и по повод 100-годишнината от Първата световна война. На него ще бъдат изписани имената им. В основите му ще бъде положена пръстта от лобното място и гроба на Запрян Ангов и на останалите войници. Ще бъде изготвена и брошура, в която ще бъдат включени данни и за Александър Сивков от Смолница, за да помнят драгойновци героизма му. 

„Много е богата българската военна история, защото духът на победите се крепи на саможертвата на нашите воини. Сега разбирам, че се крепи и на духа на българите, защото Александър Сивков е имал същия дух и саможертва да ги погребе без да се страхува от преследване и възмездие”, каза зам.-министър Атанас Запрянов. Той сподели и друг факт – в Добруджа и Северна Македония воините са погребвани в селищните гробища, защото населението е знаело, че погребва своите чеда, българи. Окупаторите и другите войски са погребвали дадените от тях жертви в отделни гробища.

Заместник-министърът Запрянов посети паметника на загиналите в Добричката епопея в село Смолница. По време на визитата си в община Добричка той бе придружен от Радослав Симеонов – главен експерт „Военни паметници“ в МО, и от зам.-кметовете в Община Добричка Румяна Иванова и Атанас Дучев. Поднесени бяха цветя и на Мемориала край Козлодуйци на загиналите през 1916 г. от Шеста пехотна Бдинска дивизия.

c