Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Нестинарка от Добрич нажежи страстите във "Фермата" по бТВ

Страстите във „Фермата“ по бТВ все повече се нажежават, а най-смелите звезди в шоуто буквално скачат в огъня, писа monitor.bg. Стопаните трябваше да се превърнат в нестинари и така да се докоснат до един от най-интересните български обичаи. За да им дадат кураж, първи във въглените нагазиха професионалните танцьори Десислава от Добрич и Георги. Докато жената подскачаше по жарта, изпаднала в транс, мъжът изненадващо грабна една от участничките във „Фермата“ - младата Велислава. Изплашена, блондинката го сграбчи и се сгуши като малко дете в прегръдките му. Ужасът, че Георги всеки момент може да я изпусне върху тлеещия ад, беше изписан върху лицето й. Страхът й изчезна едва когато стъпи на безопасно разстояние от жарта.

Екстремното преживяване предизвика катарзис в останалите участници, които се борят за голямата награда от 100 000 лв.

„Беше невероятно! Десислава ходеше по въглените все едно аз си цъкам по плажа с джапанките и ми е топло от пясъка!“, не скри възхищението си мачото на „Фермата“ Краси Джунов. Нестиранските танци отприщиха силна емоция и във военния Станислав Борисов.

„Тази вечер ще мога да си легна по-спокоен, че съм изпълнил още една мечта в моя живот – да гледам този обичай“, коментира той.

Седнали около жаравата с фермерите, Десислава и Георги им разказаха за корените на нестинарството. „След като България е превзета от Византийската империя, в село Българи църквата пламва. Иконите започват да „викат“. Възрастна жена влиза, за да спаси каквото може и дълго не излиза от горящата постройка. Точно когато всички са я отписали, тя като по чудо се появява с иконата на Свети Константин и Елена на ръце. От този момент, по стар стил на 1 и 2 юни, се прави нестинарски обред“, обясни Десислава.

Учителка по IT е единствената нестинарка в Добрич

Нестинарката Десислава Жекова е преподавател е по информационни технологии в ОУ „Хан Аспарух” в Добрич. В продължение на 10 години е изпълнител на Представителна детска фолклорна студия „Добруджа”. От 20 години танцува върху жарава и твърди, че когато стъпи върху „килима от звезди”, в душата й настъпва някакво вътрешно спокойствие. „Все едно си даваш почивка на духа, на разума, на ума…Оставаш някъде между земята и небето, в нищото, реейки се. Това е моят вид медитация, вид релаксация. Това е за мен нестинарството…” – сподели Десислава в интервю за Про Нюз Добрич.

Източници: monitor.bg, pronewsdobrich.bg

Снимки: btv.bg

c