Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Маршал Толбухин - човекът чието име 41 години носи град Добрич

Днес, 17 октомври 2019 г. се навършват 70 години от смъртта на една от спорните личности в съвременната българска история - маршал Фьодор Иванович Толбухин, припомнят специалистите от Регионалния исторически музей в Добрич. Маршал Толбухин е личността, чиято фамилия бива определена за име на съществувалия до 1949 година, като град Добрич. Без допитване за становището на местното население, промяната в името на града става с Указ № 871 на президиума на Народното събрание на Народна Република България, публикуван на 25 октомври 1949 г. Тук е мястото да бъде припомнено, че практиката на централизирано вземане на решения от подобно естество, е широко разпространена по време на почти целия период на т.нар. Социалистически режим.

В продължение на 41 години, град Добрич неизменно носи името на съветския военначалник маршал Толбухин. Краят на този пореден период, свързан с промяна името на населеното място, приключва през 1990 г., когато след организирана подписка от гражданското население, с Указ № 87 на президента Жельо Желев – публикуван в брой 77 на Държавен вестник от 25 септември 1990 г., бива върнато предишното име – Добрич.

Кой всъщност е Маршал Фьодор Иванович Толбухин?

Маршал Толбухин е съветски военноначалник, чието име се свързва най-вече с драматичните събития от времето на Втората световна. По време на войната, генерал-майор Ф.И. Толбухин е последователно началник-щаб на Закавказския, Кавказкия) и Кримския фронт. Последователно е назначен за заместник-командващ войските на Сталинградския военен окръг, командващ 57-ма и 68-ма армия на Сталинградския и Северозападния фронт.

На 19 януари 1943 година е повишен в звание генерал-лейтенант, след три месеца - в генерал-полковник, а през септември същата година – в армейски генерал.

През март 1943 година Ф.И. Толбухин командва Южния фронт, а от май 1944 година – 3-ти украински фронт.

За способностите на Толбухин като военачалник говорят множество бойни сражения, осъществени пълно или частично под негово ръководство, в които той показва себе си като истински военен стратег. Под негово ръководство войските на Червената армия завземат териториите на Румъния, България, Югославия и Унгария.

На 24 декември 1946 г. - време, в което е постигната решаваща победа над Хитлеристката окупация и фашизма в Европа, добричката общинска управа, по предложение на кмета Димитър Върбанов, обявява маршал Тобухин за почетен гражданин на град Добрич. През 1959 г., в градинката срещу сградата на Общината, е издигнат бронзов бюст-паметник на Фьодор Толбухин. Негов автор е скулптура Иван Димов. Днес този паметник се съхранява в Регионален исторически музей – Добрич. През 1979 г. на маршал Толбухин е присъдено почетното звание „Герой на Народна република България“ – посмъртно.

Във фонда на Регионален исторически музей – Добрич се пази метална урна с пръст от родното място на маршал Толбухин. Тя е предадена от генерал Иван Желев, участник с българската армия в заключителният етап на Втората световна война, познавал се лично с маршал Толбухин. В музея се пазят и много копия на документи и снимки, свързани с живота на военноначалника. Част от тях могат да се видят във временна гостуваща изложба, експонирана в Санаторно-оздравителен комплекс Камчия край град Варна.

Любопитен е факта, че и до днес регистрационните номера на автомобилите в област Добрич продължават да се изработват и биват разпознавани чрез инициалите ТХ - Толбухин (вместо Добрич). Мнозина от по-възрастните жители на страната - кой диалектно, кой по навик, все още наричат града с "маршалското" му име, а жителите на града - толбухинци.

Древна мъдрост гласи: "Летописците имат мисията да оставят историята за поколенията, а на всички е отредено да бъдат част от нея."

c