Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дами от Добрич топят килограми с режима на Атанас Узунов

Нашумелият през последните години хранителен режим на Атанас Узунов не подмина и Добрич. Оказва се, че немалко жени, а и мъже, го спазват и резултатите са налице – много свалени килограми, по няколко размера по-малки дрехи, решени здравословни проблеми. За постигнатото с режима разказаха за Про Нюз Добрич три дами от нашия град.

15 килограма е свалила от началото на годината Мая Георгиева. Тя споделя, че започнала да спазва режима на 7 януари, тогава е тежала 105 килограма. В момента кантарът показва 90.

„За режима научих от една позната, видях и във Фейсбук. Купих си и книгата и я прочетох”, разказва Мая. По думите й допреди да реши да го спазва не е можела без сладки и тестени храни. След прочитане на книгата на Атанас Узунов се настроила и решила да се откаже от тях. Споделя, че не й е било трудно. По-голям проблем срещнала със спирането на картофите, „без месо можех, но не и без картофи, но книгата ми повлия и успях”. Така се получило и с ориза, който също махнала от менюто си. Мая Георгиева е директор на детската градина в село Подслон. Не крие, че й е най-трудно, когато някое дете има рожден ден и черпи с баклава. По думите й, понякога се изкушава и хапва от вкусния десерт.

Освен че е свалила 15 килограма, добричлийката се е разделила и с 10 см от гръдната си обиколка. Споделя, че дори в началото намалявали не толкова килограмите, колкото сантиметрите. „Вече влизам в два номера по-малки дрехи. Наложи се да си сменя гардероба. Шивачката ми каза: „Ако и другите ми клиенти са като теб, аз ще забогатея”. Постоянно се налага да ми коригира дрехите”, разказва Мая.

По думите на добричлийката, вече е и с друго самочувствие, а целта й е да отслабне още десетина килограма. „Важното е да не се отказвате. Може първия месец да не се получи, във втория да се свалят повече”, съветва тя. Разказва, че покрай нея се запалила да спазва режима и домакинката в детската градина. Тя свалила за един месец 8 килограма, при всеки се получавало различно.  

Мая споделя, че през зимата резултатите й били по-добри, защото по принцип се хапват по-мазни храни. Приготвяла си често броколи с пилешко месо, свински ребра със салатка от кисело зеле. ”А през лятото на човек не му се ядат толкова мазни храни. Сега наблягам на салати, тиквички и като че ли организмът не може да се насити, не получава мазнината, която е необходима”, обяснява добричлийката.

„Случайно във Фейсбук попаднах на отзиви, намерих групата за режима и се присъединих. Трябваше ми около месец и половина да чета преди да започна. Защото отначало ми се струваше страшно стресиращо, леко фанатично, почти невъзможно. Обаче четох, четох, четох и лека полека реших и започнах”. Това споделя Мария Милева от Добрич, която започва режима на Атанас Узунов на 1 януари м. г. Тогава е 78 килограма, за няколко месеца слиза до 65 кг. От тогава до днес успява да ги задържи. След като свалила 12 кг, в следващите 4-5 месеца продължили да се прибират обиколките й. „Сега съм 65, и м. г. бях 65, но има видима разлика, въпреки че съм на едни и същи килограми”, разказва добричлийката. Не е мерила обиколки, но вижда по дрехите си колко е отслабнала – от XL на М.

Мария споделя, че трудно се лишила от пица, сандвичи, спагети. Научила се да готви такива ястия, които пасват на режима, като кето хлебчета без брашно. Сега е в режим на задържане и си прави хлебчета от ленено, кокосово брашно. Изпича си малки количества, хапва си ги и така си задоволява нуждата от хляб.

„На хората, които се отчайват в началото, искам да кажа - трябва да се информират. Питат ме кое е най-важното от моя опит - да се информират. Не трябва сляпо да се подхожда към какъвто и да е режим на хранене. Трябва много да се чете”, категорична е Мария. Споделя, че и до ден днешен научава все нови и нови неща за режима на Атанас Узунов. Научава къде е бъркала и защо не й се е получавало. „Никой не е казал, че трябва да ядеш само мазно. В никакъв случай. Просто трябва да си хапнеш малко по-мазничко. Но не е задължително да поливаш яденето с мазнина или да ядеш мас с лъжицата”, посочва добричлийката. Според нея може да се получи друг вид дисбаланс, тя е имала косопад, но разбрала къде е проблемът. „Затова казвам, че човек трябва много да се информира. Ние жените се пускаме веднага като чуем за отслабване. Някои ядели по-малко, други не обичали мазно. Не става. Има си точната пропорция, която трябва да спазиш на мазнините, въглехидратите, протеините. Ако подходиш към режима информирано, нещата ще се получат”, категорична е Мария.

По думите й, когато мазнината в порцията не е достатъчна организмът няма откъде да получи енергия. И започва да черпи от запасите на протеина. От там идват страничните ефекти, защото организмът се тормози, допълва добричлийката.

„В началото е най-трудното”, споделя Диди Колева, която, благодарение на режима на Атанас Узунов, от началото на годината досега е свалила 34 килограма. През август м. г. изключва от менюто си хляба и сладкото и от 153 кг сваля само няколко. Започва същинският режим на 1 януари с тегло 150 кг, сега е 116. „Започнах заради здравословни причини. Не можех два метра да вървя без да се задъхам, заспивах както си стоя. Вечер не можех да спя. Проблемът е със сърцето, много е уголемено, клапите не могат да изпомпват кръвта”, разказва Диди. След преглед във Варна много се изплашила. Ендокринолог от Добрич я изпратил в клиника в София, там й назначили диета, която включвала хляб.

За режима на Атанас Узунов започва да чете от миналото лято. След дълго четене решава на своя глава да го започне. В началото много се притеснява, че е високомазнинен и как ще й се отрази на холестерола и на другите показатели. След известно време и холестеролът, и кръвната захар са по-ниски. Професорката в София й казала: „Не зная какво правиш, но продължавай да го правиш”.

Диди споделя, че е имала възможност да се срещне с Атанас Узунов. Бил много внимателен, разговарял с всеки. Не е недоволствал, че му се задават едни и същи въпроси. Казал, че на първо място е здравето, а от там нататък всеки решава какви храни - позволени или забранени, да употребява.

Диди разказва, че спазва много стриктно режима. Храни се обед и вечер – в 12.30 и 18.30, до 19 часа най-късно. Никакъв алкохол не употребява, никакви плодове, захар или тестено. Прави и 24-часове фастове два пъти седмично, избрала е понеделник и петък. Пие много вода на ден, бронирано кафе, готви с пача и свинска мас, краве масло и зехтин. Има възможност и от село си взема домашно сирене, месо. Сега набляга на тиквички, патладжани, пипери.

„Най-трудното беше първите дни, когато имах горчивина в устата и се страхувах, че ще остана гладна”, споделя добричлийката. Разказва, че дори и за семейството си приготвя храна по режима на Атанас Узунов и никой не е казал, че не му харесва. Постижението й е голямо, изхвърлила е три чувала с дрехи. Целта й е кантарът да покаже двуцифрено число.

Диди с Атанас Узунов
c