Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

РИОСВ глоби собственика на дестилерията в Ген. Тошево и разпореди да спре изгарянето

РИОСВ – Варна наложи акт на дестилерия в Генерал Тошево за горене на растителни отпадъци. След сигнали за задимяване и неприятна миризма е извършена проверка по случая. Установено е изгаряне на растителни отпадъци от процеса на дестилация на етерично- маслени култури. На дружеството е съставен акт за установяване на административно нарушение.

На управителя на дружеството е дадено предписание за незабавно преустановяване на горенето на отпадъци. При неизпълнение на предписанието ще бъдат предприети административно-наказателни действия, съобщават от РИОСВ-Варна.

Собственик на дестилерия край Генерал Тошево ще бъде глобен заради пожар и задушлив дим

Както ПроНюз Добрич съобщи, на мястото на запалените отпадъчни продукти в края на миналата седмица са били и екипи на пожарната служба след подаден сигнал за пожар. Силният вятър е пренасочил към един от кварталите на града задушлив дим и тежка миризма, които безпокоят хората. В такива случаи е предвидена санкция за нарушение на законовата забрана за опалване на сухи треви и стърнища, припомнят огнеборците.

     В община Генерал Тошево са постъпили три жалби, заяви кметът на общината Валентин Димитров. Той припомни, че на същата дестилерия са издавани предписания и в предишни години. Към момента активният огън е преминал, но има тлеене на отпадъчните продукти, посочи кметът на община Генерал Тошево.

Жители на град Генерал Тошево готвят протестна подписка в знак на недоволство срещу задушливия дим и тежката миризма, предизвикани от изгарянето на остатъчни продукти от дестилерия, преработваща лавандула.

c