Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Положиха основния камък на нов храм в Добрич. Митрополитът: Лука е велик светец

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи чина за полагане на основен камък на храм „Свети Лука Кримски” в квартал „Добротица” в Добрич. Заедно с митрополита съслужиха архиерейският наместник иконом Иван Дойчев и отец Петър Димитров - председател на църковно настоятелство на храм „Свети Лука Кримски”.  

Присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народният представител Даниела Димитрова, кметът на община Добричка Тошко Петков, председателят на Общинския съвет в Добрич Иво Пенчев, областният управител Красимир Кирилов.

„Скъпи и обични Господа, братя и сестри, граждани на град Добрич. Днес, в петата неделя на преподобна Мария Египетска, ние извършваме едно сакрално дело с полагане на основния камък. За нас е важно, че имаше желанието на общността и народа. И, благодарение на това, събитието е факт. Желая Ви всесъсрдечно добър успех на всички нас, тъй като ние участваме всички еднакво. Не се строи лесно храма Господен, ще има много трудности. Но, светецът е велик. Свети Лука епископ Симферополски е толкова велик светец, че неговото предстояние пред престола на Всевишния и неговата канонизация и след нея се извършиха много чудеса, които стават и до ден днешен. Това е сигурното уверение, че храмът ще се изгради. Бог да ни помага. Благодарим на строителите, дарителите, на кметовете, на хората, които прегърнаха тази идея, на хората, които даряват средства, на архитектите”, каза митрополит Йоан.

Кметът Йордан Йорданов благодари на митрополията за разрешението в Добрич да има още едно духовно място, където добричлии да могат да се помолят и да се почувстват по-близко до Господ. Благодари на Общинския съвет за това, че подкрепи идеята да се предостави безвъзмездно теренът за изграждане на храма. На всички строители, спомоществователи. Изрази увереност, че с активността на отец Петър бързо ще има резултат, тъй като окуражаващо бързо се набират средства за този храм. Той очаква храм „Свети Лука Кримски” да бъде завършен до година-две.

Духовниците, църковните настоятели и официалните лица подписаха свитъка, който бе поставен при основния камък на храма, положен в най-източната част на бъдещия молитвен дом.

Дарение от 1000 лева за съграждането на храма правят общинските съветници от Добрич, съобщи Иво Пенчев.

c