Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

СДС сезира прокуратурата за заплахи на "Възраждане" Добрич към Ал. Йорданов

СДС излезе с декларация във връзка с призивите на движение "Възраждане" по повод предстоящото на 16 април представяне на книгата на Александър Йорданов "Патриотични уроци" в регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич.

От "Възраждане" призоваха "за посрещане" и "публично дискутиране на “патриотичното“ му творчество", като направиха аналогия с представянето на книгата на Иво Инджев в Добрич неотдавна.

В декларацията на СДС се заявява:

"Съюзът на демократичните сили изразява своето възмущение и огорчение от призивите на партия „Възраждане“ в Добрич за осуетяване на представянето на книгата на Александър Йорданов в града и обидите към него.„Възраждане“ неведнъж е заявявала откровените си прокремълски позиции, които налага арогантно и обидно спрямо политиците и гражданите, които не споделят възгледите им. Във връзка със заплахите от партия“ Възраждане“ към кандидата за евродепутат, г-н Александър Йорданов, СДС ще сезира правоохранителните органи и прокуратурата. Припомняме, че лидерът на „Възраждане“ , Костадин Костадинов, стоеше рамо до рамо с Корнелия Нинова на миналогодишния първомайски протест в столицата. За нас той е „Б“ отборът на БСП, който върши черната работа на столетницата с агресивни партизански методи срещу политическия опонент, докато БСП и Нинова се представят като проевропейци и демократи.Г-н Александър Йорданов е знаково лице на започналата преди 30 години битка на СДС за свобода на словото и демокрация, и опитът да му се отнеме именно свободата да изразява идеите си, е равен на цинизъм. Нетърпимостта и омразата към различните политически позиции са  характерни за тоталитарните общества и са недопустими за държава-член на Европейския съюз. Призоваваме всички политически сили да запазят коректния и толерантен тон в предстоящата предизборна кампания и да не накърняват достойнството на политическите си опоненти.Нека да не забравяме, че предстоят европейски избори, най-важните за развитието и бъдещето на ЕС, и гражданите очакват от политиците и партиите да дебатират и представят идеите си за бъдещето на общността".

В отговор от "Възраждане" - Добрич обявиха, че:

"Ние обявяваме публично, че на предстоящата среща в Добрич ще присъстват лидерът на Възраждане Костадин Костадинов и водачът на листата ни Цончо Ганев. И двамата са кандидати за евродепутати и имат същите политически права като кандидата на ГЕРБ, който, уж беше от СДС.   Затова всеки опит за репресия върху тях или друг представител на Възраждане, ще бъде считан за политически терор и ще бъде третиран, като такъв. Истината се ражда в спора. Ако ви е страх да спорите и не можете да защитите тезите си, просто им върнете парите и не цапайте Добрич!"

На 16 април 2019 г. /вторник/ от 18.00 ч., в рамките на Похода на книгите /2-23 април/, Александър Йорданов ще представи своята книга „Патриотични уроци” в Регионална библиотека „Дора Габе”, с участието на кап. I-ви ранг о.з. Васил Данов. Организатори на проявата са Издателство Век 21-прес, Регионална библиотека „Дора Габе”, Съюз „Истина” и със съдействието на Община град Добрич.

Снимка: topnovini.bg

c