Водещи новини Здраве

Прикованата на легло Ева от Добрич и майка й имат нужда от помощ, за да оцелеят

След зверска катастрофа, едва 13-годишна Ева от Добрич е прикована на легло. Вече повече от 7 години за нея се грижи майка й Надежда Георгиева,която също е в тежко здравословно състояние. Ако не получат помощ, скоро те няма да има с какво да оцеляват.

Преди катастрофата Ева обичала да свири на пиано и да рисува, била жизнерадостно дете

Ева била много талантливо дете.  От 5-годишна свирела на пиано. Много музикално дете, тя бързо напредвала. Участвала в концерти. Рисувала много добре и  спечелила няколко конкурса с рисунките си. Пишела стихове и есета, с които също се явявала на конкурси. Пълна отличничка, нямало предмет, който да я затрудни. Научила се да чете много рано, на 3 години и 10 месеца. Обичала да чете книги и списания, особено енциклопедии. Интересувала се за причините, пораждащи физичните и химичните явления. Държала много да има микроскоп, интересувала се от растенията и искала да има своя мини-оранжерия, за да наблюдава как поникват и се развиват растенията.
Катастрофата обаче преобръща живота на Ева и нейната майка. Трагедията застига семейството на 23 октомври 2011 година. При зверския сблъсък бащата на Ева загива на място, а тя е с тежка черепно-мозъчна травма. Следват множество операции, но момичето остава на легло и неподвижно. Пропуснахме абитуриентския бал, юбилея на 20 години, споделя пред Про Нюз Добрич майка й.

Ева не може да говори, но комуникира с Надежда с мигане на очи. Чува и разбира всичко, но, най-тежко за майката е, че не може да й помогне. Лекарите от години са отписали младото момиче. Но, Ева не се предава и продължава с крехкото си тяло борбата за всяка глътка въздух и ден живот.

След катастрофата, Ева е в тежко състояние с мозъчна травма. След серия от операции е стабилизирана, но не може да се движи и говори. Сега е почти на 21 години, но е напълно обездвижена, без да може да издаде дори звук. Животът й е низ от страдания. Майката, Надя, е също в тежко здравословно състояние, тъй като вследствие на големия стрес прави инсулт и се налага мозъчна операция.

Ева преди и след катастрофата

След като близки разпращат епикризата на Ева в много клиники в чужбина, от няколко места дават надежда, че състоянието й може да се подобри. В рамките на организирана през 2016 г. кампания добри хора събират необходимите пари.

„Операцията на Ева не се проведе, въпреки че очакванията бяха големи. В клиниката в Истанбул бяха обещали, едва ли не, да направят чудеса. Но, професорът отказа да я оперира, тъй като Ева бе много слабичка. Там са я претеглили и се е оказало, че тежи едва 27 кг. Професорът преценил, че с това тегло едва ли ще издържи упойката”, обясни Надежда.

„Върнахме я от Истанбул, не само без операция, но дори и с увреждане. Един от  рехабилитаторите бил малко груб и контузил Ева – или е счупил ръката, или я е измъкнал от рамото или лакътя. Но, Ева беше с много силни болки. Когато й стиснехме ръката, тя се дърпаше, почервеняваше и се изпотяваше от болка. Чак косата й се изпотяваше. Толкова силна бе болката. С течение на времето ръката явно спря да я боли, защото вече не реагира по този начин. Но, общото й състоянието се влошава. Костите й започват да се изкривяват. Ръката, която не беше контузена, се изкривява трайно от лакътя и от рамото. От пет години китките й са изкривени, също пръстите на ръцете и ходилата на краката. Сега започват да се изкривяват ръцете. Най-лошото е, че се изкривява и вратът”, споделя отчаяната майка. Храненето е със сонда с гастростома, а храната се пасира, прецежда и се впръсква през сондата с голяма спринцовка.

В началото лекарите твърдят, че Ева е в будна кома. Надежда обаче не е сигурна. „В „Пирогов” й даваха много силни успокоителни три пъти на ден, особено за дете и то на такива килограми. Там уточниха диагноза „будна кола”. Когато се прибрахме в Добрич, спряхме тези лекарства и изведнъж Ева се събуди от будната кома. Според мен, след спирането на лекарствата, тя е спряла да спи. Един човек в будна кома не би могъл да реагира така, както Ева. Тя разбира всичко и се опитва по всякакъв начин да контактува. Измислили сме си сигнал да отговаря с „да” или „не” – с поклащане на глава или стискане на очи. Когато й е мъчно, плаче. Когато нещо я притеснява, променя физиономията си, става тревожна, напрегната. Когато й кажем нещо смешно, тя се смее. Това не може да го прави човек в будна кома”, твърди Надежда.

Миналата седмица майка й купила значки на любимата певица на Ева – Хана Монтана. Сложила си такава значка, дала и на жените, които се грижат за Ева. Още като видяла първата значка на блузата на майка си, Ева разтегнала уста в голяма щастлива усмивка, а когато и всички останали жени се появили със значките и казвали на Ева – “Ние сме от клуба на Хана Монтана”, Ева била на върха на щастието.

Тези мигове обаче са рядкост. По-често в дома се настанява болката и отчаянието. Надя е много огорчена от факта, че лекарите буквално са отписали детето й. „Когато отида при невролог или друг лекар, те реагират така, сякаш искат да ми кажат, че детето си отива и няма оправяне”, споделя тя.

От няколко години от Бърза помощ отказват да се отзоват, когато разберат за кой адрес е повикването. „Когато дойдоха за последен път, след като Ева получи тежък гърч, докторката каза, че нищо не може да направи, освен да й бие „Диазепам”. Но, „Диазепам” имам и аз – и на ампули, и на хапчета. Тя нищо повече не можа да направи. Когато следващия път се обадих в „Бърза помощ”, щом операторът разбра за кого става въпрос, каза, че те не могат да помогнат с нищо. Тогава Ева се задушаваше от секретите от трахеостомата. Разполагали само с трима фелдшери, които не могат да направят нищо. Препоръча ми да наема линейка и да заведа детето в Спешното отделение, а там ще извикат специалист – реаниматор. За щастие, Ева успя да продиша и нещата се разминаха. През последните години може да се каже, че не ни обслужват. Миналата година Ева получи пневмония. Обаждах се неколкократно на личната лекарка, но тя не ми вдигна телефон. Принудих се да наема линейка. Заведох Ева в Спешното отделение, където установиха, че има пневмония и я приеха в болницата. Там я лекуваха с антибиотици. Закрепихме положението. Миналата година пак имахме проблем с дебелото черво. Пак се обаждах на личната лекарка няколко пъти. Тя отново не ми вдигна. Наложи се с линейка да я заведа до болницата и от там я настаниха в отделението”, разказва майката за безизходицата, в която е попаднала.

След кръвоизлива в мозъка и направената операция на главата, Надежда не може да работи. Стои у дома и се грижи за Ева, доколкото може. Заради здравословното си състояние обаче й е много трудно. Затова е наела жени, които й помагат през деня и през нощта в грижите за момичето. Понякога й е толкова зле, че се налага жените, които обслужват Ева, да се грижат и за Надя. „Случвало се е да не мога да стана от леглото, за да отида до тоалетна и жените ми носят подлога в леглото”, споделя майката.

Всеки месец разходите им са около 3 000 лева – за лекарствата, за храната, за жените, които се грижат за Ева. Голяма част от средствата отиват за медикаменти. Последното лекарство, изписано за декубиталните рани на Ева, е спрей със сребърни йони, само единият флакон от който струва 35 лева, но свършва много бързо. Освен това, лекарствата и за двете, се купуват без рецептурна книжка, тъй като не се покриват от здравна каса, обяснява Надя.

Досега успявала да се справи финансово. Използвала е половината от парите, които застрахователната компания изплатила на Ева. След като клиниката в Истанбул отказала да направи операцията, част от събраните пари останали. Но, вече и те са свършили. Сега ползват пари от сметката на майката на Надя, но и те са на изчерпване. Остават половината от парите от застраховката на Ева. Надя няма представа за колко време ще стигнат. Но е наясно, че, когато и те свършат, двете няма да има с какво да живеят. Единственият им шанс да оцелеят е отново добри хора да им подадат ръка.

Автор: Станислава КРЪСТЕВА

Всеки, който желае да помогне на двете жени, може да направи дарение по сметката:

За дарения:

Банка ДСК

BG57STSA93001526840077

Надежда Петрова Георгиева

За преводи от чужбина името е Nadezhda Petrova Georgieva

Related Posts

 1. Теодора Миленова says:

  Съжалявам и за двете. Само с пари ли да им се помогне. А каде е тука.държавата
  Ако бяха цигани веднага щяха да им отпуснат помощи.

 2. Матеева says:

  Тази статия бих препратила стотици пъти до всичките ни минестерства-имащи и прочие. разбира се с ваше съгласие. Това е такова унижение и позор за всички нас! До къде сме стигнали….Боже опази ни от нас самите!

 3. На тази майка бих препоръчала да се изсели с детето в Германия или друга бяла държава!е Ще му бъде осигурено незабавно всичко за нормален живот, както и на нея! Това тук не е живот, това е мъка!

 4. Божидар Колев says:

  С биорезонансна терапия няма ли да стане.Компютърната програма FREX16.Теглиш инсталираш,пускаш тока през изхода на слушалките и готово,но ти трябва точната диагноза.
  http://www.spectrotek.com/frex/

  • Pro News Dobrich says:

   Надежда е в лошо здравословно състояние, има операция на мозъка. През по-голяма част от времето не е в състояние да говори по телефона. Затова близките помолиха контакт да се осъществява на дадения имейл.

 5. Петър Петров says:

  Трябва ми адрес, за да можем да занесем всичко, което е нужно.

 6. Боряна says:

  Да направим дарителска страница във фейсбук, ще достигне до доста хора и ще съберат парички.

  • Pro News Dobrich says:

   Такава страница има /Да помогнем на Ева/. Тя бе създадена, когато вървеше кампанията за набиране на средства за операцията. Очевидно, след това Надя се е примирила със ситуацията, а и състоянието й се е влошило, и не е искала да занимава околните с трагедията си. Материалът не е провокиран от нея или близките й, а е по инициатива на Про Нюз Добрич. Доброто в случая е, че много хора пожелаха да помогнат. Ако желаете, свържете се с администратора на страницата чрез съобщения там.

 7. Митко says:

  Не може ли да отидете на лечение в държава в която хората наистина правят такива операции, а не Турция. Говоря за Германия например. Там силно вярвам, че могат да помогнат.Тук в БГ нещата са ясни. Там трябва да има надежда.

 8. Пламена says:

  Бих искала да помогна с голямо желание.Може ли адреса в Добрич или тел.за връзка.

 9. Илко says:

  За дикубиталните рани: ленено семе, счукано . Ври с вода 5 Мин и след това се налага на марля за два часа ! Сутрин и вечер!

 10. Гери says:

  Има ли скорошни консултации с лекари? Направена ли е връзка със специалисти от Япония или Германия? Мисли ли се по този въпрос? Бих желала да се свържа с майката, да поговорим и да помогна с каквото мога.

 11. Габриела Иванова says:

  Омръзна ми от такъв вид просия има много болни хора ние не можем да помагаме на всички и не сме длъжни

  • Иванова says:

   Коментара ви е неуместен, Габриела Иванова. Молете се да не сте на тяхно място, защото ако сте, тогава със сигурност ще мислите по различен начин. И да, знам какво е да се събират пари за клиники, медикаменти, прегледи, изследвания и т.н. Знам какво е да се бориш с времето…
   Като не искате, не помагайте, никой не ви задължава, можете поне да бъдете благородна и да спестите коментари от този род.

   На тези борбени хора- майката и детето пожелавам да имат много светлина в дните си.

  • Gabriela İvanova Vie nyamate si napretstava kakvo oznaçava da si v beda navyarno ti e şiroko okolo vrata i si drınkaş vreli nekipeli grehota e grehota da obijdaş çovek v tejko bolno sıstoyanie pazi boje da ne si popadnala v tyahnoto polojenie

  • Veselina Atanasova says:

   Gabriela ako ti e omraznalo idi i se skrii niakade.Dano da ne ti doide na glavata takova ne6to,togava 6te razbere6 iasno li ti e,poneje si snob da ti obiasnia 4e li4no poddarjam vrazka sas maikata i se ma4a da i pomagam kakto moga,semeistvoto e v ot4aiano sastoianie imat nyjda da OCELEIAT,znae6 li kakvo e da ne znae6 dali deteto ti 6te ocelle??/?????? tia e maika geroinia i se bori bezpomo6tno ane prosi,maikata sa6to ne e dobre,razbrali sega ako ne prestani da pi6e6 prostotii!

  • Зоя Цолева says:

   На мен, пък ми омръзна от хора като вас – ако не желаете, не помагайте! Кой казва, че сте длъжна?! Ако не сте съгласна – подминете, но неееее, Вие трябва да си изкажете мненийцето, защото “всеки има право на мнение”, нали така?! Отчаянието води до този вид “просия”, както я наричате, а тъпотията, злобата и липсата на съпричастност, водят до коментари като вашия. За един човек може да се съди, не само по нещата, които казва/пише, но и по тези които не си позволява да каже/напише 😉
   Останете си със здраве и се молете да не опрете до тази “просия”…

  • Марияна Илиева says:

   Що за злоба е обзела хора като Вас?! Това не е просия, а зов за помощ! Само си помислете, че всички ние, здравите и работоспособни хора отделим по 10 лв. за нуждаещия се, за когото сме прочели? Тогава ще има много по-малко мъка по тази земя. Замислете се и се засрамете!

 12. Трябва държавните институции да се намесят. Дай Боже да съберат сума, която да покрие разходите им, но това ще бъде временно. Те имат нужда някой в дългосрочен план да помогне с години напред. Трябва по някакъв начин държавните институции да помогнат.

 13. Веселин Маринов says:

  Имейлът не е актуален. Пратих 100 лв. преди два дни, как да знаят хората. Трябва да има и друг начин за обратна връзка.

  • Виолета Якова says:

   Веселин Маринов,всичко е актуално!Имаше проблем с PayPal,опити за влизане от чужди държави!Но вече всичко е наред.

 14. Николай says:

  Ужас… пълен ужас… дано момиченцето се оправи! А вие се замислете малко как шофирате. Сега прочетох от друг сайт, че катастрофата е станала при удар в дърво, на бащата вероятно му било “прилошало” и заспал. Замислете се как шофирате, когато в колата ви има малко дете… че дори и да няма! На никой не му пука за вас, когато се правите на бабаити, но ни пука за невинните хора, които могат да бъдат жертви на такава простотия!

 15. Veselina Atanasova says:

  Mili xora ,neka da se obedenim,koi sas kakvoto moje,neka ne ostavim tazi maika da se predade,za6toto i tia sa6to ne e dobre sas zdraveto.Az sa6to pomognax sas pari,i pak 6te pomogna,ka4vam vav facebook za neia postoianno statiata,no mislia 4e triabva da se nameriat dobri lekari i le4enie za deteto,tova e mnogo vajno,dano niakoi dobar 4ovek da naso4i ili da znae dobar lekar ili bolnica za da im pomogne.DANO!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.