Водещи новини - дясно Спорт

За собственика на фитнес център в Добрич Иво Деспов спортът е начин на живот

Иво Деспов – собственик на фитнес център MAX-GYM Деспов. Роден е в Бургас, но повече от 20 години живее в Добрич.

Иво Бургаския от Добрич. Скоро стартира свой проект, който е изключително интересен – нов фитнес със сериозна концепция, MAX-GYM Деспов. Как влязохте в спорта, кога се случи това?

Преди много години, преди да постъпя в казармата, се занимавах със спорт, но съвсем аматьорски. Когато влязох в казармата, започнах да тренирам много по-методично. След това за 5-6 години спрях да спортувам и доста напълнях.

Така се стекоха обстоятелствата, че трябваше да замина за Добрич – първо аз, а след това съпругата и дъщеря ми. Когато дойдох в Добрич, започнах да спортувам в залата на мой приятел, който от доста години беше в тези среди. Подготвяше състезатели. Имаше супер отношение към спорта, към клиентите си. Много професионално мислене. Много знаещ, много можещ като треньор. Той беше първият, който ме „запали” по фитнеса. Тогава влязох в добра форма, тренирах сериозно, постигнах сериозни резултати. Четях усилено. Смятам, че е много важно човек да чете, когато има и практически занимания, за да може да свързва едното с другото, а не само да зацикли, да вдигаме щанги и да се „зоби” като ненормален. И, така – до ден днешен. Вече съм над 50-годишен, не съм спирал да тренирам сериозно от 21 години, откакто съм в Добрич. С малко прекъсване по здравословни причини. Но, се взех в ръце и от няколко години, освен силови тренировки, се занимавам много сериозно с аматьорско шосейно  колоездене и съм супер запален. Но, спортът от 21 години е с мен. Това ми е начин на живот. Не тренирам, за да се гледам в огледалото. Дори  нямам претенции да съм с големи мускули. Навремето такъв беше приоритетът – да си с големи мускули, много яки. А, колко си мобилен, подвижен, умен, никого не го интересуваше. Въпросът беше да си як и да гледаш лошо. Сега нещата стоят по друг начин.

Завършил сте Английската гимназия в Бургас, едно доста елитно училище в онези години. Занимавате се професионално с фитнес. Бизнесът Ви е свързан с фитнес, бил си треньор. Как започнахте?

Съвсем случайно. Бях събрал много опит по залите, помагах със съвети на приятели. Постоянно ме питаха за нещо, абсолютно некомерсиално, приятелски. Така, преди около 10 години един приятел, собственик на залата, в която тренирах, ми предложи да водя тренировки. Тогава един много елитен наш състезател – Румен Спецов,  треньор, беше заминал за София и се беше освободила ниша за треньор. Така започнах да помагам на приятели с по-кръгови многофункционални тренировки. Наблегнах повече на заниманията с жени, които искаха да отслабнат, а не толкова на типичните силови тренировки. Впоследствие започнаха да се събират доста клиенти. Преместих  се в друга зала. Започнах да се развивам доста добре. Имаше много голям интерес към моите тренировки, към моя начин на работа. Тогава започнах да се чувствам като треньор и погледнах по-сериозно и професионално на нещата. Не просто да си вдигаме гирички и да се занимаваме с правилно хранене, а нещата започнаха да се развиват и с всяка изминала година започнах повече да се „задълбавам” в треньорството. За съжалени, това, което бях чел в началото, се оказа недостатъчно. Започнах да чета повече. Много ми помогна опитът от дългите години трениране с новите методики. Изпробвах всичко, което четях като теория. Когато имаш практически опит и след това започнеш да се образоваш, по съвсем друг начин приемаш нещата и можеш да отсяваш кое е работещото. Така започнах по-сериозно да гледам на треньорството, а сега вече и абсолютно професионално.

След като сте открил за себе си, че треньорството е онова, което искате да правите, сте направил следващата крачка – да създадете MAX-GYM Деспов. Може ли да се каже, че да имате своя зала е било Ваша мечта?

Ако трябва да съм честен, никога не съм мечтал да имам собствена зала, тъй като никога не съм бил от другата страна на бариерата – като собственик на зала в тази индустрия. Винаги съм бил клиент, трениращ, треньор. Не ми е било самоцел. Но, съм си мислил, че е добре един ден, ако всичко се развива добре, да имам свой GYM. Но, не на всяка цена. Нещата се развиха случайно. Имам и друг бизнес. Никога не съм мислил за парите, които се печелят. Сега, когато имам зала, не съжалявам за това, но не е било мечта или самоцел. Винаги съм имал едно наум, че рано или късно ще дойде този момент. Аз съм много подреден и целенасочен. Бавно гоня задачите си. През годините винаги съм запечатвал в ума си какво трябва да имам и какво не трябва да позволявам, ако съм собственик на зала. Това ми помогна много. Много съм целеустремен, но съм и много рисков играч. Много отдавна знаех как ще е оборудвана залата, каква атмосфера ще създам и как ще работя, каква методика ще използвам. Плюсът ми беше, че имах много клиенти. Когато направих MAX-GYM Деспов, не ми трябваше да я разработвам, а клиентите си дойдоха с мен и бизнесът ми потръгна доста по-лесно. Инвестицията, която направих, бе доста сериозна и не съм правил компромис с това, което правя. Никога досега не съм се замислял за колко време и как ще избивам инвестицията. Трябва да бачкаш с душичката и с главата си, тогава нещата сами си идват по местата. В нашия бизнес, ако не покажеш отношение към клиента, не успяваш. Ако човек прави сериозен бизнес и гони някаква стойност в думата достойнство, трябва да е абсолютен професионалист. А, за да си професионалист, трябва да го правиш със сърцето си и да уважаваш клиентите си, те да имат респект от твоята работа, както и ти от тях. Тогава нещата се случват.

Какво беше най-голямото предизвикателство, когато минахте от другата страна, ставайки собственик на фитнес зала?

Най-слабото ми място в този бизнес, а и в други, е документацията. Това ме смачква. През цялото време знам, че не трябва да променям отношението си към хората, с които съм работил като несобственик на зала. Смея да твърдя, че нямам нито един клиент, с когото да съм се разделил с неприятни отношения. Напротив, с повечето ми клиенти сме в много добри отношения. Това ми дава много големи позитиви в залата. Това беше най-важното – да не се променя, след като съм направил своя зала. Аз съм си същия, работя от сутрин до вечер. Не се надскачам. Както мой приятел казваше, тренирах докато си направя зала. Тогава имах много време. Когато направих залата, нямам време да тренирам. Вече няколко месеца нещата потръгнаха, всичко се подреди и регламентира, но аз работя от сутрин до вечер. Моята концепция не е за комерсиална зала, а да вкарам в нея всички от града – от учениците до по-възрастните. Концепцията ми е да използвам името си, това, което правя, да се харесва. Тогава все повече хора ще ме търсят. Имам екип от сериозни треньори, работя два пъти повече от тях. Въпросът е от сутрин до вечер да се работи с персонални тренировки. За мен, това е най-печелившият бизнес.

Каква методика на трениране използваш?

Изключително много се съобразявам с желанието на своите клиенти. За да си добър треньор, не означава, че на всяка цена трябва да подготвяш състезатели. Дори напротив. Да си добър треньор, първо трябва да се докажеш като професионалист. Щом имаш повече клиенти, значи, че ти си се доказал пред тях. За да си добър треньор, ти трябва да покажеш респект, да усетиш манталитета на клиента, да го подкрепяш, да споделяш. Ти си като гуру. Клиентите ти се доверяват напълно, а ти трябва да покажеш респект и уважение към тях. Тогава нещата се случват.

Какъв метод на тренировки използвате?

Преди много години  започнах с мултифункционални тренировки. Много харесвам да се правят и силови тренировки. Голям съм фен на постоянното разнообразие, без значение какъв ще е стилът. Фен съм на високочестотното трениране. Фен съм на кросфита, като се вкарват две, а не само една мускулна група. Изключително съм доволен, когато мога да разделя бутащи, дърпащи и упражнения за крака. Съобразявам се с моите клиенти. Защото някои от тях не искат да тренират толкова силово. Две-три години се занимавах с кросфит. Като идея е прекрасна, но много трудна за изпълнение и трениране от непрофесионалисти и комерсиални клиенти, които искат да тренират за визия и здраве. Не ми харесва да се използва от начинаещи, от любители трениращи.

Комбинирам силовите тренировки и вкарвам поне една мултифункционална при някои клиенти. Особено за жени на 35-40-годишна възраст силовата тренировка е много важна. Засега клиентите са супер доволни. Имам много добри резултати като изчистване на подкожни мазнини, изчистване на тегло при хора с над 200 кг. Храненето е най-важно, но това е вече друга тема.

Занимавате се и с професионални състезатели. Имате много добри постижения. Има ли разлика между обикновения трениращ и професионалния състезател, третираш ли тези клиенти по различен начин?

Започнах с едно момиченце, на което предложих да го подготвям безплатно. Видях много сериозен ген в нея. Майка й и баща й са били много сериозни професионални спортисти. Та е слабичка, дребничка, но още в края на първата година стана шампионка за девойка в категория „боди фитнес”, след това шампионка при жени, после – втора на Балканско първенство, ходихме и на Световно. Разликата между подготовката на състезател и на комерсиалните клиенти е огромна. Нещата са много различни. Изключително съм благодарен на Румен Спецов, че ми помагаше и с опит, и със знания. Аз съм силен в техническите упражнения, в начините на трениране, на подреждане на упражненията, методиката на самото трениране, какви мускулни групи адекватно да натовариш. Но, нямах опита на състезател. Вече сме да твърдя, че съм доста добре като познания.

Другата огромна разлика между състезателя и трениращите са добавките и стероидите. Много млади хора не го разбират и бързо посягат, не само момчета, а и момичета. Стероидите са нещо, които са допустими в професионалния спорт, на за комерсиалните клиенти нямат място нямат място. Вие какво мислите?

Това ми е болна тема. За мое огромно съжаление, няма да можем да се справим с този проблем. Тези хлапета отвсякъде са засипвани с информация за стероиди. Фирми, които бълват стероиди, сармс. При професионалните спортисти, за жалост, всички вземат препарати. Има фиктивна борба, антидопингови комисии, дрън, дрън. Да, това е необходимото много голямо зло за състезателите, за професионалните спортисти. Въпреки че, всички тези състезатели, които се състезават в България и Европа, един цент не печелят. Някои се молят да спрат да тренират, за да се видят с някой лев. Защото всичко отива за тренировки и препарати, добавки. Няма как. Иначе е абсурд – аз се „зобя”, станал съм като звяр, а той да излезе чист до мен. Няма такъв, който стъпва “натурален” на сцена. Още повече на международно ниво. Но, това е необходимото зло. Най-лошото е, че хлапетата, които нямат нищо общо със състезателите, също използват стероиди. Нямат представа какво вземат състезателите и отиват при първия дилър, вземат тестостерон, без значение какъв е. Тогава идват проблемите, защото те дори не знаят как да ги ползват. Човекът не се е събличал по физическо, но си мисли, че за кратко време ще изглежда като състезателите. Не се интересува от храненето на състезателя, от тренировките, методиката му, как се подготвя. Аз съм супер голям противник на тези неща. Недопустимо е ползването на стероиди, плюс хормон на растежа, който е много модерен. Не бива хора, които не се състезават и нямат амбиции да са състезатели, да вземат каквито и да е синтетични препарати. Можеш да изглеждаш прекрасно, без никакви препарати, а с добър хранителен режим. Младите хора трябва да знаят, че могат да се развиват, да правят мускули, без да вземат препарати. Трябва да знаят, че всеки си плаща цената рано или късно. Никой не може да ме убеди, че са безвредни или е въпрос на доза. Аз съм се карал с приятел, който продаваше стероиди на деца. Казах му да продава каквото иска, въпросът е поне да са навършили 21-22 години. Няма как да продаваш стероиди на 15-16-годишни деца и да им спираш цялото развитие. Този човек оттук нататък трябва да живее, а ти го прецакваш за 20-те лева, които ще изкараш от него. Моето мнение за стероидите е много негативно. Те са навлезли и масово се използват. Дори ми се струва, че до няколко години може да се изравнят с наркотиците. Масово се използват. Покриват се смъртни случаи, проблеми със сърцето, което е най-уязвимо, инфаркти, инсулти. За съжаление, никой не може да се пребори с това.

Колко е важно храненето за един нормален клиент?

За мен храненето е много важно. Аз експериментирам много със себе си. Много е важно и как се променя храненето с годините. Полагам изключително големи грижи, за да се храня правилно. В момента всички са полудели по мазнинното хранене, но не знаят за какво става въпрос. Аз експериментирам със себе си, и в кетоза съм влизал няколко пъти. Не се ли храниш правилно, не чакай да имаш някакви сериозни резултати. Това се отнася особено за хора, които са по-податливи, с инсулинова чувствителност, с по-малко енергоразход. Храненето трябва да се съобрази, според всеки, да се направи добър, балансиран режим. Но, във всеки случай, с глад мазнини не се чистят. За жалост масово се ядат боклуци – чипс, пържени картофи, дюнери, хамбургери и пици. Според мен, единственото, което можем да направим, е да даваме личен пример. И не само на собствените си деца. Ако му даваш лош пример, не очаквай добри неща. Не само за децата си, но и за клиентите си.

Снимки: Личен архив

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *