Водещи новини - дясно Общество

Майка и дъщеря от Добрич застрашени от екстрадиция в Кипър

Адвокат Дарена Миткова от Добрич и дъщеря й Мария Христова са заплашени с екстрадиция в Кипър по безумен казус, споделиха те пред „Монитор“. И двете били обявени през 2016 г. с червена бюлетина от Интерпол с искане за екстрадиция от съда в Кипър. Жалбата е подадена от бившия съпруг на Мария – сърбина Иван Манойлович, с предишно име Ваня Иванчевич. В нея той твърдял, че двете са отвлекли дъщеря му от Кипър в България.

Оказва се, че и майката, и дъщерята не знаят, че Интерпол ги търси. А и никой от полицията в Добрич не ги е посещавал. Двете не се крият, живеят и работят в Добрич, имат постоянни адреси, а детето е третокласничка в местно училище. Мария получава официален развод с Манойлович през 2016 г. с две съдебни решения, с присъдени родителски права, режим за лични контакти с бащата, както и нотариално заверено пълномощно от бащата. Тя и дъщеричката й се прибират в Добрич и заживяват на постоянния адрес на майката, който е всеизвестен на всички институции.

На 4 октомври адвокат Миткова отива в КАТ – Добрич да регистрира автомобил и изпада в потрес, след като служителката й казала, че е издирвана от Интерпол за отвличане на внучката си, а Миткова е отведена в Първо РУ. Същото се случва и с Мария, но на 7 ноември. Младата жена престоява няколко часа в ареста на районното управление.

„След развода бившият ми съпруг пусна жалба, като поиска детето да му бъде върнато в Кипър, където било обичайното му пребиваване. Фикс идеята му беше да получи кипърско гражданско, като използва брака си с мен. Прибегнах до развод, защото съм жертва на домашно насилие – бой, шамари, псувни, обиди, и то пред детето. Животът ми с него 7 години беше кошмар. Той е неконтролируем и неуправляем, особено когато употребява алкохол. Всичко това се отрази и на дъщеря ми и аз категорично реших да се махна от него. Имам абсолютно всички документи“, разказва Мария и допълва, че откакто са разведени, бащата не е виждал нито веднъж дъщеря си, нито пък е търсил някакъв контакт с нея.

През ноември 2016 г. е образувана преписка до Министерството на правосъдието на Р България по жалбата на сръбския гражданин Иван Манойлович, а отдел „Закрила на детето“ в Добрич започва проверка. През декември същата година Министерството на правосъдието на Р България отхвърля жалбата на сърбина като неоснователна.

Две години след това животът на Мария и на майка й отново се срива. И двете са изправени пред правен абсурд. Предстои прокуратурата да реши дали да уважи иска за екстрадиция на двете. Прокуратурата в Добрич си е направила отвод, тъй като Дарена Миткова е юрист. Предстои Главна прокуратура да разпредели двете дела в друг град. Според българското законодателство, делата могат да се гледат по процедура, а не по същество – тоест, да се проследи дали са спазени всички процедури по изготвяне на документите, а не дали всъщност има извършено отвличане. И още един абсурд – делото на адвокат Миткова ще се гледа преди делото на Мария, тъй като тя първа е арестувана.

„Аз съм безсилна в случая. Надявам се държавата бързо да се намеси и да бъде прекратен най-после този ужас“, моли се Мария. Тя изпраща жалба до Президента на България, до Министър-председателя, до Главния прокурор, до Министерството на правосъдието, до Омбудсмана на България и до ред още институции.

Източник: “Монитор”

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *