Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Екозащитници предупреждават, че отлагането на ОУП на Каварна ще доведе до крах в района

С писмо до министъра на околната среда и водите Нено Димов и Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия Инициативен комитет "За туризма на Калиакра" възрази срещу направените в края на септември предложения във връзка с обсъжданията на проекта за Общ устройствен план (ОУП) на Oбщина Каварна. С писмото, подписано от председателя на инициативния комитет Стелиан Томов се оспорва идеята 4% от защитената зона "Комплекс Калиакра" да бъде предвидена за застрояване и да бъде компенсирана с изкуствено засадени степи върху общински терени. Инициативата на "За Туризма на Калиакра" се обявява за опазване на природата по Северното Черноморие и за екологосъобразен туризъм. „Желаем да бъдем първия български работещ модел за екологосъобразен туризъм в Защитена зона част от НАТУРА 2000. Желаем да бъдем пример за подрaжание за все още незасегнатите красиви кътчета на България. Инвестиции за развитието и подобряване живота на хората, само и единствено на територия, която е неплодородна”, посочват от инициативата. Пред Про Нюз Добрич Стелиан Томов обясни, че „на 28 септември ни беше предоставен опорния план - приложение към Общия устройствен план на Каварна. На самата сесия бяха предложени въпросните варианти от кмета Нина Ставрева и от НЦТР ЕАД, които възразяваме. Запознали сме всички експерти от най-високо ниво еколози, специалисти по устройство на територията и хора, които са прекрасно запознати с ЕС законодателство. Предложили сме нашите варианти пред екоминистерството и пред ЕК и силно се надяваме министър Нено Димов да разпореди на проектанта арх. Димчев нашите работещи предложения за ОУП да бъдат приети”.

Жители на Каварна са на път да протестират заради устройствения план на града

От писмото става ясно, че трите предложения от НЦТР ЕАД предвиждат: 1) бариерата за допустимост на увреждане (застрояване - бел. ред.) в "Комплекс Калиакра" трябва да бъде вдигната от 1% на 4%. 2) Със съгласието на екоминистерството трябва да бъде предложена промяна в картите на понто-сарматските степи, за да бъде усвоена територия от 816 дка, като тя бъде предвидена в общия устройствен план на Каварна за застрояване. 3) степна растителност да бъде засята в общински земи, с които да бъдат компенсирани допуснатите за застрояване територии от защитените степи. На заседание на Общинския съвет на 28 септември местният парламент е запознат с етапа, до който е доведено изработването на Общия устройствен план на Община Каварна. „За съжаление, на самата сесия не присъстваха необходимите заинтересовани страни като природозащитни организации, еколози, други експерти по устройство на територията. Присъствахме само жителите на село Българево, представяни от моя милост, като председател на инициативен комитет „За Туризма на Калиакра“, посочва Томов. Според членовете на "За туризма на Калиакра" предложените варианти от НЦТР ЕАД не само не решават проблемите, които пречат за изработването и приемането на работещ план, но и напълно блокират работата по него. „Ние категорично се противопоставяме и не приемаме предложенията, тъй като въпросните варианти са загуба на ценно време и отново ставаме свидетели на несъгласие от страна на изпълнителя НЦТР ЕАД да се съобрази с директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна”, се посочва в писмото. От инициативата обясняват, че, заедно с кмета на с. Българево, са провели голям брой разговори с експерти по защитените територии и защитените зони, като ИБЕИ-БАН, Асоциация на парковете в България, Българска фондация биоразнообразие и др., на които са дискутирали предложените варианти от НЦТР ЕАД. „В нашето Възражение предлагаме работещи и съгласувани варианти за излизане от ситуацията, които отговарят на Европейското законодателство и които МОСВ може да възложи за изпълнение на МРРБ и НЦТР ЕАД”, се посочва в писмото на Инициативния комитет.

Увеличават площта на резерват “Калиакра”

От там правят възражения по трите предложения и предлагат варианти за излизане от ситуацията. Настояват да не се допуска никакво увреждане на степите, включително и останалите приоритетни местообитания от защитената зона. Независимо от фактите, дали имотите попадащи в територията на степите са урбанизирани или урбанизирани с действащо разрешение за строеж, посочват от там. От „За туризма на Калиакра” предупреждават, че отлагане на приемането на Общ устройствен план на Каварна за още 10 години ще доведе до крах в района, ще попречи на бизнеса, а обезлюдяването ще е необратимо. „Европейските директиви дават основание да се извършат компенсаторни мерки за замяна на територии, но чак когато местообитанието е на сто процента възстановено като площ - предмет на замяна на засегнатата територия, което завършва с международен експертен доклад и след това замяната става факт”. „Най-искрено Ви молим да не пренебрегвате волята на жителите на село Българево, Свети Никола и Камен Бряг, които са заложници на проблемите на Божурец и Понто-Сарматските степи. Нуждаем се от подкрепата на МОСВ. В противен случай ще се обърнем лично към комисар Кармену Вела за съдействие и решение на проблема, заявява в писмото си до министър Нено Димов председателят на инициативния комитет.  
c