Водещи новини - дясно Добрич

Приключило е санирането на девет блока в Добрич, за други 44 предстои (снимки)

Общо девет жилищни сгради в град Добрич вече са санирани по различни програми и са въведени в експлоатация, става ясно от информацията, която Про Нюз Добрич получи от Общината в отговор на отправено запитване.

От там посочват, че Община град Добрич има сключени общо 41 договора за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Договорите са между Общината, Българска банка за развитие и Областна управа, като за всички сключени договорни има осигурен финансов ресурс. Към момента за всички 10 блока, за които има сключени договори с изпълнители, са подписани анекси с Българска банка за развитие /ББР/, с което се гарантира обезпечаването на финансовия ресурс.

За всички блокове е преминала процедурата за одобряване на проектната документация и са издадени разрешения за строеж.

Засега два блока – жк „Дружба“ №4 и №36 са завършени окончателно и имат издадено разрешение за ползване.

Приключили са на 100%  строително-ремонтните работи по блок №5 по ул. „Максим Горки“ и предстои назначаване на Държавна приемателна комисия и издаване на Разрешение за ползване на обекта.

Останалите седем блока са на различен етап на саниране – между 25% и 85%.

  • ЖК „Балик“ Бл. №31 Изпълняват се СМР – 75%
  • ЖК „Дружба“ Бл. №39 Изпълняват се СМР –  25%
  • ЖК „Русия“ Бл. №55            Изпълняват се СМР – 55%
  • ЖК „Балик“ Бл. №62            Изпълняват се СМР –  45%
  • ЖК „Дружба“ Бл. №33         Изпълняват се СМР –  85%
  • ЖК „Русия“ Бл. №49 Изпълняват се СМР – 75%
  • ЖК „Русия“ Бл. №53 Изпълняват се СМР – 25%

Други два блока, които са прехвърлени от програмата на МРРБ „Енергийна обновяване на българските домове“ , също са завършени и имат удостоверение за въвеждане в експлоатация – те са жк „Добротица“ бл. 36 и ул. „Захари Стоянов“ №19. Третият блок, който се санира по този ред, е по ул. „Абрит“ №8/10. За него е проведена нова процедура за избор на изпълнител, предстои стартиране на дейностите т.е. подписване на протокол 2 за откриване на строителна площадка.

По проект за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“, вече е приключило строителството на пет блока и те са въведени в експлоатация. Те са ул. „Захари Стоянов“ № 1, ул. „Йордан Йовков“ № 13, ул. „Кирил и Методий“ № 8, ул. „Кирил и Методий“ № 18 и ул. „Любен  Каравелов“ № 4.

За два предстои въвеждане в експлоатация  -ул. „Каменица“ № 8 и ул. „Цар Симеон“ № 13. Извършват се строителни дейност  на ул. „Максим Горки“ № 2, а на ул. „Страцин“ № 4 предстои проверка от РДНСК, за да влезе в сила разрешението за строеж.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *