Водещи новини Добрич

Кино “Добрич” става жилищна сграда с паркинг

Сградата на бившето кино “Добрич”, което през последните години тъне в разруха, ще бъде превърнато в жилищна сграда с търговски обекти и паркинг.

Общинският съвет в Добрич днес даде разрешение да се изработи Частично изменение на Общ устройствен план на град Добрич във връзка с инвестиционното намерение на “Тръст” ЕООД, която е собственик на сградата.

Издадено вече строително разрешение предвижда собственикът „Тръст“ ЕООД да застрои терена, който притежава, с площ 2 900 кв.м, с коефициент 2.5 и 40% за озеленяване, каквито са параметрите на Общия устройствен план (ОУП). Инвеститорът обаче поиска промени, които да му позволят плътност на застрояване до  80%, като се намали озеленяването на 20%. Това би му позволило изграждане на 8-9 -етажна сграда.

Решението се внася за втори път в Общинския съвет от зам.-кмета арх. Боян Коларов.

Не позволиха по-висок блок на мястото на бившето кино “Добрич”

Арх. Емилия Добрева настоя заданието първо да се съгласува с Националния институт за паметниците на културата към Министерството на културата, тъй като сградата попада в охранителната зона на паметник на културата, каквато е сградата на Община Добричка. Едва след това да се произнесе Общинският съвет.

Общинският съветник Младен Матеев обясни, че дори и предложението да остане в параметрите, посочени в ОУП, то ще се съгласува с НИПК и не е необходимо това да е предварително условие, тъй като на всички етапи изграждането ще се съгласува с Националния институт.

Думата бе дадена и на граждани, които поискаха да изразят мнение по казуса. В залата се изказаха арх. Анна Енчева и арх. Красимир Пампоров -председател на Регионалната колегия на камарата на архитектите в Добрич.

Те акцентираха на това, че сградата на киното е една от архитектурните емблеми на Добрич. Киното присъства на пощенски картички, в пътеписи и е било на корицата на френско списание. Препоръчаха на собственика на имота да проведе конкурс за идейния проект.  Считат, че не са настъпили промени на обществения интерес, които да налагат промяна  на ОУП.

Както арх. Енчева, така и камарата на архитектите, препоръчаха на собственика да проведе конкурс за идейния проект за застрояването. Опитът показва, че най-функционалните, красиви и устойчиви сгради са се появили след архитектурни конкурси, посочи арх. Пампоров.

Решението за Частично изменение на Общ устройствен план бе одобрено с 21 гласа “за” от общо 37 присъствали.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи, „Тръст“ ЕООД притежава имота от октомври 2006 г. Той се разпростира на площ от 2903 кв. м. В него попадат 4 сгради – една за култура и изкуство, друга – за битови услуги, третата сграда е хангар, а четвъртата – за търговия.

Превръщат кино „Добрич” в жилищна сграда с паркинг

Сградата на бившето кино „Добрич” е емблематична за града. Тя е проектирана и построена в началото на 60-те години на миналия век. Била е една от модерните сгради за времето си, с изразително излъчване, отговарящо на предназначението й, което носи дълго време. Разположена е на площ от приблизително 3000 кв. м. Мястото й е с голямо социално значение за града. До 1989 година е била кино, като след това нейната функция е била променена и унищожена. В нея, освен кинозала, са функционирали кафе-аперитив, магазин за промишлени стоки, заведение за бърза закуска, магазин за дамски дрехи, дискотека, книжарница.

От 30 октомври 2006 година сградата е собственост на „Тръст” ЕООД. След това сериозен ремонт не е извършван.

Във времето са правени опити за анализ на възможностите за експлоатация, която да бъде актуална , като се запази основната функция като кино.

Анализ е отчел последствията от това, че сградата е необитаема, че се руши, че е сборище и т.н. Той е показали, че, за да заработи това място, е необходимо и социално предназначение, следва да се реализира обект със смесени функции – обществени и жилищни, посочва инвеститорът. Намерението на собственика е да изгради жилищна сграда с паркинг със 130-150 паркоместа.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *