Тервел

С грижа 240 дка. млади насаждения се развиват интензивно в ДЛС “Тервел”

Лесовъдите на ДЛС „Тервел” са подпомогнали растежа на 240 дка млади насаждения с церови, акациеви и гледичиеви фиданки, започвайки механизирано пръскане още през месец април, с цел да бъде разчистена плевелната растителност, заглушаваща интензивния развой на дръвчетата, съобщиха от Държавното ловно стопанство.

Обработката е обхванала 91 дка в землището на с. Коларци, 50 дка – край с. Ангеларий, както и 56 дка – край с. Гуслар. За останалите 21 дка гори до с. Безмер и 22 дка до с. Кочмар пръскането се е извършило ръчно.

„Изпълнихме предприетите мерки, спазвайки изцяло Националния FSC стандарт. Североизточно държавно предприятие, част от което е и ДЛС „Тервел”, получи FSC сертификата за отговорно управление на горите още преди две години. Той е гаранция, че дейността ни е напълно съобразена с международно приетите принципи на работа в сектора. В съответствие със стандарта за забранените пестициди бяха определени и нормата, и метода на пръскане, а последвалите проверки на терен извършихме съвместно с инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите към СИДП”, обясни директорът на стопанството инж. Георги Ботев. По думите му предприетите мероприятия са подпомогнали растежа на 1, 2 и 3-годишни горски култури.

“До края на годината лесовъдските дейности за разчистване на издънките и храстовата растителност, които пречат да достигне светлина до дървесните видове, ще обхванат 400 дка с млади насаждения. За близо 700 дка. гори се предвиждат ръчно плевене и окопаване, необходими за растежа на младите култури в землищата на селата Безмер, Гуслар, Жегларци, Кочмар и Коларци”, допълни Инж. Ботев.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.