Водещи новини Добрич

Кампания във фейсбук събира дарения за приюта за бездомни в Добрич

Групата във фейсбук „Майките в Добрич” инициира кампания за подпомагане на Центъра за временно настаняване към фондация „Ръка за помощ”. Набират се хранителни продукти и постелъчно бельо.

Сред първите отзовали се са Бистра Григорова, с чието съдействие фирма Корнер ООД дари хавлии и чаршафи, а Тоня Матева от „Майките на Добрич” предостави дарението от хранителни продукти.

На приюта гостуваха народният представител Даниела Димитрова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общинският ръководител на партията в Добрич Красимир Николов и Северина Савова – секретар на общинското ръководство. Те предоставиха на приюта за бездомни мъже поредното дарение. Те осигуриха на настанените в центъра ново постелъчно бельо и хранителни продукти. Само преди месец, Жени ГЕРБ предоставиха на центъра различни храни. От ГЕРБ увериха, че ще продължат да помагат на приюта.

Той е с капацитет 6 души. За петте години на съществуването си, в него са намерили подслон и грижа над 50 мъже. За близо половината от тях това е дало шанс да намерят своето място в обществото, а част са се върнали при семействата си. Екипът се ангажира с уреждането на документите за самоличност, за пенсия, за издаване на ТЕЛК, както и за лечение на мъжете, повечето от които са със сериозни заболявания.

Председателят на Управителния съвет на фондация „Ръка за помощ” Албена Бонева сподели, че Центърът за временно настаняване се издържа изцяло от дарения. Ръководителят на Центъра за временно настаняване Александър Иванов обясни, че за един от настанените мъже, след тримесечен престой в приюта, вече е осигурено общинско жилище и само преди ден е напуснал. Друг от живеещите там научи радостната новина, че за него е намерено място в дом за възрастни хора. На тяхно място ще бъдат настанени други двама бездомни мъже.

През март изтича петгодишният договор, по който Общината е предоставила безвъзмездно къщата на улица „Шипка”, където се намира приютът. Тя е била в крайно лошо състояние, но е ремонтирана от фондацията с помощта на дарители. Сега от „Ръка за помощ” се надяват договорът да бъде продължен. Предстои Общинският съвет да вземе решение за това на сесията в края на февруари.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.