Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

17 август: Отбелязваме Международния ден на бездомните животни

Третата събота на август се отбелязва като Международен ден на бездомните животни. Датата се появи в календара по инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR). Организацията прави това предложение през 1992 г., като инициативата е подкрепена от организации за защита на животните от различни страни. Тази дата не се смята за празник, а повод да се обърне внимание на проблема с бездомните животни, да се разкаже на колкото се може повече хора за тяхната трагична съдба.

На този ден по света се провеждат образователни и благотворителни събития и кампании. Доброволците организират концерти, състезания и търгове, които помагат за набирането на средства, които се използват за подпомагане на бездомни животни – разбира се, предимно кучета и котки. Този ден също е добър шанс да намерите собственик на бездомно куче или котка.

Една от целите на Деня на бездомните животни е да събуди собствениците на животни за осъзнато отношение към ролята им, за да се предотврати разрастването на редиците от бездомни котки и кучета поради неконтролираното размножаване на домашни любимци. Със същата цел някои ветеринарни клиники стерилизират безплатно котки и кучета на този ден.

Проблемът, към който обръща внимание Денят на бездомните животни, е наистина остър. В много градове броят на уличните бездомни кучета възлиза на десетки хиляди индивиди. В цялата България има катастрофален недостиг на приюти.

Между другото, първият известен в света приют за кучета се появява в Япония през 1695 г.; съдържаше 50 хиляди животни. Първият закон, насочен към защита на животните от жестокост, беше приет във Великобритания. Това се случи през 1822 г. А най-благоприятни условия за животните има в Австрия, където законодателството забранява например да се режат опашки и уши на кучета, да се използват диви животни в циркове, да се продават кученца и котенца на витрините на зоомагазините и т.н.

c