Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

16-годишна българка стана европейска шампионка по френски бокс в Кранево

Кранево се оказа щастливо място за 16-годишната Стефания Александрова (ABC FIGHT CLUB – София), която стана европейска шампионка на савате (френски бокс) на Европейското първенство за юноши и девойки. Срещите от Европейското първенство се изиграха в петък и събота, 21 и 22 юни, в черноморския комплекс „Аква Лайф“ в Кранево. Участваха състезатели от 10 държави. Организатор на събитието е Българската федерация савате.

При дебюта си на състезание от подобен ранг Стефания Александрова победи последователно Диана Нагиева (Азербайджан), Надя Бегоев (Сърбия), Селма Ешарави-Ришьо (Франция), Нур Амар (Белгия) – полуфинал. На финала се срещна отново с френската състезателка Селма Ешарави-Ришьо и я победи за втори път. За победата си българката получи и специална купа.

Стефания Александрова е един от младите състезатели на столичния ABC FIGHT CLUB с главен треньор Красимир Гергинов. Основният й спорт е таекуон-до, където е държавен шампион на спаринг за 2024 г. и участничка на Европейското първенство по таекуон-до ITF в Словения. Състезава се с успех и на кикбокс, където е държавен шампион и медалист от национални турнири.

Европейската титла на 16-годишната българка е пореден успех на савате за ABC FIGHT CLUB. Състезатели на клуба участват с успех в най-големите международни състезания на савате от 2011 г. През годините клубът е имал европейска шампионка на жени, европейски шампиони на юноши и девойки, медалисти от европейски и световни първенства, първо място от Световните бойни игри и много успешни участия на всички възрасти в т.нар. OPEN турнири, характерни за савате.

c