Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

14 училища от Добрич се представиха в Панорама на средните училища

В Добрич се проведе Панорама на средните училища, организирана от местната управа в град Добрич, съвместно с Центъра за подкрепа на личностното развитие.

14 са учебните заведения, които се включват в тазгодишното издание на инициативата, а целта е бъдещите гимназисти от Добрич и областта да получат актуална информация за условията и сроковете за кандидатстване, класирането и записването за учебната 2023-2024 година, посочват от Община град Добрич.

Панорамата на средните училища бе открита от кмета на град Добрич Йордан Йорданов и началника на Регионалното управление по образованието Светлана Василева.

Учебните заведения представиха своите традиции, успехи и иновации в обучението и подпомогнаха учениците в избора им на професия. На място имаше демонстрация на земеделска техника, моделиерство на дрехи, демонстрация на компютърна програма, а ученици от СУ “Св. Климент Охридски” представиха танцова хип-хоп програма.

Учениците от Професионална гимназия по аграрно стопанство в Добрич споделиха, че са участвали в състезание млад фермер, което включва в себе си разпознаване на семе, доене на крава и майсторско шофиране.

“На такова място сме, че без земеделие и поддържана почва подлагаме под риск препитанието на хората. Земята в Добруджа дава олиото и брашното, ако ги няма тези неща, няма как да се прехранваме”, споделиха Мирослав и Ради от 9-ти клас в ПГАС Добрич.

Алекс и Дидо от училището по изкуствата в Добрич СУ “Св. Климент Охридски” представиха палитра от хип-хоп танци, като предизвикаха огромен интерес към щанда на своето училище, на което ги посрещнаха преподаватели, бивши и насточщи ученици.

Около 1300 седмокласници завършват тази учебна година в област Добрич, от които 780 са децата в Добрич. 

Утвърденият държавен план-прием за учебната 2023/24 година в областта предвижда 52 паралелки, при 56 броя за миналата учебна година и реализирани 53 паралелки. За областния град са 31. Няма нови специалности, профили или професии. Сред основните фактори, довели до редуциране на броя паралелки, е намаляване броя на децата в областта. Само за една година седмокласниците са намалели с  66 ученици. 

c