Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

100 шофьори на камиони с украинско зърно бедстват в Добрич, чакат БАБХ

Близо 100 шофьори на камиони, натоварени с украинско зърно, буквално бедстват в Добрич. Някои от тях са тук още от 31 март. След това са дошли другите. Вече повече от две седмици никой не им казва какво да правят – дали се връщат в Украйна или да чакат.

Сред шофьорите има такива, които не за първи път са тук и казват, че преди процедурата е отнемала не повече от ден-два. Сега вече чакат над две седмици. Дошли са тук с определен запас от храна и сума дневни пари, които бързо са свършили. В момента няма как да оставят камионите. Стоят около тях, спят вътре. Вода си наливат от близките заводи.

Струпването на тежкотоварни машини и хора по булевард бул. „25 септември", пред базата на "Олива", е от дни. Шофьорите е трябвало да прекарат и Великденските празници на булеварда, в тировете. Молят за нормални условия за престоя им. Хората не искат да замърсяват района, но са в безизходица. Искат да им се осигурят химическа тоалетна, кошчета за отпадъци.

До момента никой не им е обърнал внимание. Свързали са се с консулството на Украйна, откъдето не могат да им кажат какво да правят, нито да им помогнат по някакъв начин.

Тази сутрин екип на Про Нюз Добрич се срещна с шофьорите на камиони и разказахме за ситуацията пред „Олива“.

По наша покана на място дойде Олена Димитрова, председател на българо-украинското дружество „Добруджа-Украйна“, която да им съдейства в комуникацията.

Информирахме за случващото се Община Добрич. Засега от там нямаме информация дали ще бъде предприето нещо във връзка с молбата на шофьорите.
Свързахме се с директора на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Той дойде на място, за да се запознае със ситуацията и да се прецени как може да се помогне.

Про Нюз Добрич поддържа връзка и с пресцентъра на Министерството на земеделието и БАБХ.

Днес с шофьорите се срещна и представител на ръководството на базата на „Олива“ в Добрич.

В капана на безизходицата, те са готови да блокират булевардите в града.

Очаквайте подробности!

c