Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Западът изпитва остра нужда от средства за ПВО

Почти пълното унищожаване на иранските безпилотни самолети и ракети при удара срещу Израел е победа за израелските системи за противовъздушна отбрана (ПВО). В същото време нападението е отрезвяващо напомняне, че оръжията, способни да прехванат такива средства за нападение, очевидно са недостатъчни, посочва в. "Уолстрийт Джърнъл".
През последните години държавите по света укрепват своята ПВО, тъй като наблюдават военната операция на Русия в Украйна, нарастващото напрежение в Азиатско-тихоокеанския регион и подновения конфликт в Близкия изток. Компаниите, произвеждащи средства за ПВО, обаче не успяват да отговорят на рязко нарасналото търсене и клиентите на такова бойно оборудване са принудени да чакат дълго време и да правят високи разходи.
На опашка… за ракети
След дълъг период на недостатъчно финансиране започна истинска глобална битка за придобиване на ракети. Поради това доставката на някои видове ракети прехващачи вече отнема повече от две години. Периодът на изчакване се увеличава и поради недостиг на редица компоненти, като например ракетни двигатели.
"Притеснен съм, че забавихме времето за подготовка и сега трябва да наваксваме", заяви наскоро пред законодателите Джон Хил, заместник-ръководител на Агенцията за космическа и противоракетна отбрана, цитира го "Уолстрийт Джърнъл".
Изграждането на системите за противовъздушна отбрана и за изстрелваните от тях ракети отнема много време. Често те струват много повече от целите, които трябва да поразяват - особено дроновете. Възможността за използване на огромни рояци от малки автономни безпилотни летателни апарати поставя допълнителни предизвикателства пред съвременната бойна техника. Междувременно новите оръжия за противодействие на тези променящи се заплахи все още се намират на етап разработка.
Израел се представи добре, но….
Иранският удар по Израел беше поразителен по своя мащаб. Техеран изстреля повече от 120 балистични и над 30 крилати ракети, както и около 170 безпилотни самолета. Според високопоставени американски служители израелците са прехванали повечето от балистичните ракети с противоракетната система "Стрелата". Четири до шест ракети са били свалени от американски ескадрени миноносци, а една е била прехваната от американски ЗРК "Пейтриът".
Повечето от безпилотните самолети са били унищожени от американски изтребители. Някои от тях са били прехванати от британски, френски и израелски самолети.
Иранската атака беше осуетена благодарение на сложната, модерна и многопластова система за противоракетна отбрана на Израел, както и на помощта на САЩ и други западни и арабски партньори. Но ако имаше няколко такива атаки, Израел щеше да има много трудни моменти - подобно на Украйна, която вече повече от две години участва във военни действия срещу Русия.
"Израел се представи много добре, но недостатъкът е, че в процеса на отблъскване на атаката използва много ракети-прехващачи", каза Том Карако, директор на проекта за противоракетна отбрана в базирания в САЩ Център за стратегически и международни изследвания. "Спокойно може да се каже, че недостигът на запаси ще се превърне в сериозен проблем за всички."
През последните две години Украйна разчита основно на боеприпаси, доставяни от Запада, с които е прехванала повече от 2000 балистични, крилати и други ракети, както и хиляди безпилотни самолети. Но процентът на прехващане намалява, тъй като запасите от ракети за ПВО се изчерпват.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви наскоро пред телевизия PBS, че Русия е успяла да унищожи голяма електроцентрала, защото украинската армия е изчерпала ракетите си, за да я защити от въздушно нападение. Русия е изстреляла 11 ракети, а Украйна е разполагала само със седем, за да ги прехване.
Но Западът вече не разполага с достатъчно ракети и зенитно-ракетни комплекси, които да предаде на Украйна. Появи се дълга опашка за закупуване на ЗРК "Пейтриът", които са предназначени за поразяване на балистични ракети. Швейцария, например, е поръчала пет батареи "Пейтриът" през 2022 г. Но ще са необходими шест години, преди да получи първата батарея, и още една година, за да я въведе в експлоатация, както обяви правителството на тази страна.
Освен това - тези системи не са евтини. Всяка батарея "Пейтриът" с 32 ракети струва около един милиард долара.
Прехващането на около половината от изстреляните от Иран срещу Израел ракети и дронове се оценява на 2,1 млрд. нови израелски шекела или над 550 млн. долара. Това твърди Йеошуа Калиски, изследовател в базирания в Тел Авив Институт за изследвания на националната сигурност.
Западните лидери се опасяват, че разходите само ще се увеличат, тъй като военните трябва да свалят евтини безпилотни самолети с ракети, струващи милиони долари. Тези разходи ще нараснат още повече, ако врагът използва рояци от такива дронове.
Русия вече прилага такава тактика, изпращайки към украинските градове безпилотни летателни апарати с далечен обсег, които малкото системи за противовъздушна отбрана са принудени да свалят, разхищавайки запасите от ракети. Украинските офицери се оплакват, че не разполагат с достатъчно бойна техника, за да удържат безкрайния поток от безпилотни самолети на фронтовата линия, посочва "Уолстрийт Джърнъл".
Ръководството на Пентагона заявява, че иска значително да се увеличи производството на средства за противодействие на дронове. По този начин то признава, че да се използват ракети за милиони долари за унищожаване на цели, които струват едва хиляди, е просто неразумно.
"Не можеш да унищожиш евтини дронове, ако нямаш евтини прехващачи", заяви Крис Брос, директор по стратегическите въпроси в Anduril Industries, пред репортери наскоро при представянето на новия автономен дрон прехващач "Роудрънър"(Roadrunner).
Малките безпилотни летателни апарати, които играят важна роля в Украйна, представляват уникално предизвикателство за традиционните системи за противовъздушна отбрана.
"Малък дрон е по-трудно да бъде идентифициран, отколкото голям дрон. Можете да видите камила от голямо разстояние, но не и мишка", казва Аадитя Девараконда, главен изпълнителен директор на стартъпа "Дедрон"(Dedrone). Тази компания разработва технологии за борба с дронове чрез заглушаване на комуникационните канали. 
"Откриването е голям, голям проблем".
За защита на корабите и търговското корабоплаване в Червено море американската армия използва основно системата за ПРО "Иджис" (Aegis), както и зенитната артилерийска система "Фаланкс"(Phalenx), която поразява дроновете при приближаване с автоматичните си оръдия.
Въпреки това военните и служителите в областта на отбраната твърдят, че все още не са намерили добро техническо решение за отблъскване на атака от рояк евтини автономни дронове.
В момента САЩ и Израел тестват микровълнови и лазерни системи за борба с дронове, които са разработени от частни компании. Такива средства могат да стрелят, докато имат енергиен заряд. Теоретично това позволява на такава система да унищожи цял рояк дронове, като боеприпасите ѝ никога няма да свършат.
Американският стартъп "Епиръс" (Epirus), който е специализиран в разработването на мощни микровълнови оръжия, заяви, че може да достави няколко такива системи в Близкия изток до лятото, ако американските военни дадат разрешение, а до края на годината ще създаде десет единици от тези оръжия. "Рейтиън" (Raytheon), една от най-големите компании във военно-промишления комплекс на САЩ, е сключила договор за изграждане на високоенергийни микровълнови системи за противодействие на дронове. Доставката на първите прототипи е планирана за следващата година.
Тези нови системи не са тествани в бойни условия и имат ограничен обхват. Въпреки това поддръжниците на тези технологии ги изтъкват като най-добрата защита срещу рояци дронове.
"В бъдещите конфликти за противодействие на безпилотните летателни апарати вероятно ще са необходими енергоемки системи за насочена енергия или лазерни оръжия", казва Томас Хендрикс, рисков инвеститор от Decisive Point Group, който е служил като офицер в специалните сили на САЩ. "Но досега съм видял много малко жизнеспособни решения."
И САЩ усетиха болката
След приблизително 165 атаки срещу американски бази в Близкия изток от 7 октомври насам, беше неизбежно една от тях в крайна сметка да се осъществи, отбеляза в края на януари "Гардиън", след като за първи път американски войници бяха убити от въздуха от вражески дрон: трима резервисти от американската армия загинаха, а повече от 80 бяха ранени при нападението срещу Тауър 22, малко известна логистична база близо до границата на Йордания със Сирия.
Пентагонът заяви, че нападението е имало "следи от "Катаиб Хизбула", свързана с Иран милиция в Ирак. Джо Байдън, президентът на САЩ, добави, че смята Техеран за отговорен "в смисъл, че те доставят оръжията" - бързо разпространяващите се, сравнително евтини безпилотни летателни апарати, които променят характера на военните действия.
"Представете си, че това са 90-те години на миналия век", каза Фабиан Хинц, експерт по оръжия в Близкия изток от Международния институт за стратегически изследвания. "Това, което биха могли да направят милиции като "Катаиб Хизбула", е да насочат няколко ракети към американска база. Сега те могат да нанесат много повече щети с по-голям обсег: дори най-малките безпилотни самолети могат да имат много голям обсег и да бъдат много прецизни."
Научихме ли урока?
През декември "Политико" направи следната оценка за ролята на дроновете в съвременната война: "Безпилотните летателни апарати бързо промениха ролята си - от спомагателна във военните операции в основен компонент на съвременната война - и са много търсени по целия свят. Ето защо, за да гарантират собствената си сигурност, европейските правителства трябва да започнат да обръщат внимание и да се поучат от използването на безпилотни летателни апарати във войната в Украйна и в други скорошни конфликти, включително в Газа."
 

c