Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Вулканът Руанг е имал поне пет големи изригвания в сряда, обявиха властите в Индонезия

Вулканът Руанг в северната част на индонезийския остров Сулавеси е имал поне пет големи изригвания в сряда, обявиха властите в Индонезия, които затвориха летище и продължават евакуацията на хора от района, предаде Асошиейтед прес.
Местният Център за вулканология и справяне с последиците от геоложки бедствия, издаде предупреждение за опасност от най-висока степен, имайки предвид разнасящата се вулканична пепел, падането на скални отломки и вероятността от цунами, допълни АП.
През целия вчерашен ден кратерът на вулкана е бълвал бяло-сив дим, който се е разнасял на разстояние до половин километър нагоре, отбелязва АП. На местните жители е наредено да се отдалечат на най-малко 6 км от 725-метровия вулкан. Над 11 000 души, които живеят на засегнатата от изригванията територия, са получили нареждане за евакуация. Най-малко 800 от тях вече са напуснали домовете си, посочва АП.
Временно затворено от вчера е международното летище в град Манадо. "Бяхме принудени да преустановим дейностите на летище "Сам Ратуланги" заради разпростирането на вулканична пепел, която би застрашила безопасността на полетите", заяви за АП началникът на местната авиослужба Амбар Сурьоко.
Консултативният център за вулканичната пепел към австралийската метеорологична служба информира, че в сряда вечер вулканичната пепел от Руанг се е разнесла на около 21 километра (70 000 фута). Службата обяви вчера, че следи разнасянето на пепелта и се опитва да го предвиди.
Индонезийският вулканоложки център отбелязва, че опасността от последствията от вулканичните изригвания включва и вероятността от цунами. АП припомня, че през декември 2018 г. вулканичният остров Анак Кракатау е изригнал и се е свлякъл във водата, губейки три четвърти от масата си и предизвиквайки мощно цунами, причинило смъртта на над 400 души. Изригване на самия вулкан Руанг през 1871 г. също е станало причина за цунами.
Остров Тагуланданг, който се намира на изток от Руанг, е изложен на опасност при свличане на вулканична маса. За неговите жители също важи заповедта за евакуация, посочва АП.
"Хората от Тагуланданг, които се намират в радиус от 6 км от вулкана, трябва незабавно да се евакуират. Особено тези, които живеят близо до брега, трябва да са наясно, че могат да бъдат застигнати от нажежени скални отломки, горещи облаци и вълни на цунами вследствие на вулканична маса в морето", заяви говорителят на Центъра по вулконология намаляване на последиците от геологични бедствия Абдул Мухари.
По думите му евакуираните хора ще бъдат настанени в Манадо, най-близкия град до Руанг на остров Сулавеси. АП посочва, че на територията на населяваната от 270 милиона души Индонезия има 120 действащи вулкана.

c