Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Вчерашното решение е част от политическия процес, който набра скорост през последните месеци, каза Росен Желязков за предсрочното му освобождаване

Вчерашното решение е част от политическия процес, който набра достатъчно скорост през последните месеци и доведе до това да не може да продължи работата си редовното правителство, до това да отидем за пореден път на избори. Това беше някаква ненужна демонстрация, ако за опозицията в лицето на БСП, „Има такъв народ“ (ИТН), „Възраждане“ беше част от нормалното политическо поведение, то за нашите бивши партньори беше нещо средно между реванш и желание за наказание. Тези политически последици ще имат своето измерение в предизборната кампания, а и вероятно след това. Това заяви бившият председател на 49-ото Народно събрание Росен Желязков в предаването "Панорама" по Българската национална телевизия.
Вчера Народното събрание  освободи предсрочно от поста председателя на парламента Росен Желязков.
Желязков обясни, че до късно вечерта вчера е имал известно огорчение. 
За предсрочното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов Желязков каза, че е прочел стеногармата от заседанието на парламента и добави, че няма нещо, което да съставлява нарушение на правилата.
"В началото на годината започна този сложен процес на взаимоотношения и сякаш към онзи момент изглеждаше лесно ротацията. Разговорът започна с чии мандат ще стане ротация, премина през темата Денков да е външен министър, стигна се до меморандума, премина се през предложението на Бойко Борисов това правителство да продължи своята работа без промяна докато не уточним всички детайли около споразумението за един по-дълъг период от време. Тогава дойде тази изненадваща оставка, която се представя като спазено обещание, но беше тактически ход", добави той.
Желязков коментира и изказването на лидера на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, че вчерашното действие срещу Росен Желязков е било насилствено, чупещо всички възможности за разговори. „В политиката няма термин никога по една много елементарна причина и тя е, че след изборите базирано на социологията ще има шест политически формации, ние знаем коя ще е първата, петата и шеста, не знаем кои ще са втората, третата и четвъртата след подредбата. Две формации отново няма да могат да съставят кабинет. Съставянето на правителството отново ще мине през разговори и тези разговори ще почиват на ценности“, каза той. 
Една предизборна кампания може да бъде още изгорен мост между политическите участници в този процес и настина отново да влезем в цикъла на избори след избори. Не вярвам предизборната кампания да е чиста, допълни Желязков. 

c