Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Върховният комисар на ООН по правата на човека е "ужасен" от съобщенията за масови гробове в болници в Газа

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк е "ужасен" от разрушенията в болниците "Насър" и "Аш Шифа" в Газа и от информацията, че там има масови гробове със стотици тела, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.
Палестинските власти тази седмица съобщиха, след изтеглянето на израелските военни са открили стотици тела в масови гробове в болницата "Насър" в Хан Юнис. Съобщава се и за тела открити в района на "Аш Шифа" след края на операцията на израелските специални части.  
"Изпитваме нужда да вдигнем тревога, защото там очевидно са открити множество тела", заяви Равина Шамдасани, говорител на върховния комисар на ООН по правата на човека. Тя допълни, че Тюрк е ужасен от съобщенията за масови гробове и от разрушаването на болници.
"Някои от телата са с вързани ръце, което разбира се е знак за сериозни нарушения на международните закони за защита на човешките права и на международното хуманитарно право. Трябва да се проведат допълнителни разследвания", каза още Шамдасани. 
По думите ѝ Службата на ООН за правата на човека проверява съобщенията на палестинските власти, според които в "Насър" са открити 283 тела, а в "Аш Шифа" - 30.
Някои от телата са били погребани под купчини отпадъци, а сред тях е имало жени и възрастни хора. Ръководената от "Хамас" Гражданска служба за извънредни ситуации в Газа заяви днес, че досега в един масов гроб в "Насър" са открити общо 310 тела и че са открити още два гроба, но те все още не са разкопани.
Тюрк, който беше представен от Шамдасани на брифинг в ООН, също така осъди израелските удари в Газа от последните дни, при които според него са загинали предимно жени и деца.  Той повтори предупреждението срещу пълномащабно нахлуване в Рафах, където са струпани около 1,2 милиона цивилни, като посочи, че това може да доведе до "нови жестоки престъпления".
Освен това Шамдасани заяви, че службата на ООН за правата на човека е получила съобщения за убийството на 14 палестинци при израелска акция в района на Нур Шамс на Западния бряг и че някои от тях са били екзекутирани без съд и присъда.   
Израелската армия от своя страна каза, че при акция на Западния бряг са били убити или арестувани редица бойци, а най-малко четирима войници са били ранени.
Израелския щурм в района на Нур Шамс представлява един от най-тежките инциденти на Западния бряг от месеци насам, отбелязва Ройтерс. 
Силите за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) днес разпространиха изявление, в което отричат твърденията на палестинските власти за масови зверства в болници в Газа. "Твърденията, че ЦАХАЛ са заровили палестински тела са безпочвени и неоснователни", пише в текста. Израелските военнослужещи са изследвали тела, открити на място след което отново са ги заровили, обясняват ЦАХАЛ. "Изследването беше извършена внимателно и единствено на местата, където разузнавателните данни сочеха евентуално наличие на заложници. Огледът бе извършен с уважение, като бе запазено достойнството на покойниците", се казва още в изявлението. 

c