Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Тошко Тодоров от Добрич е най-вероятният служебен премиер

След последните промени в Конституцията при неизпълнение и на третия мандат Народното събрание не се разпуска и ще продължи да работи.

Основният закон задължава президента, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

Според най-новите текстове в Конституцията назначението за служебен министър-председател се избира измежду 10 души. Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправителите на Българската народна банка - Росен Желязков, Димитър Радев, Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков. Също служебен премиер може да е Димитър Главчев, който е председател на Сметната палата, и двамата му заместници – Горица Кожарева или Тошко Тодоров, или омбудсманът и заместник-омбудсмана – Диана Ковачева или Елена Чернева-Маркова. 

За Ковачева знаем, че тя вече е новият български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Нейната заместничка Елена Червена - Маркова хвърли оставка като зам.-омбудсман.

Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки политически фигури, свързани с ГЕРБ. Димитър Радев твърдо заяви, че не иска финансовите институции да се обвързват с политиката. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви днес, че няма да позволи Желязков да бъде служебен премиер. "Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво", заяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

И двамата заместници в Сметната палата - Горица Кожарева и Тошко Тодоров, имат дълги професионални биографии. Тодоров е избран на поста си през 2015 г.  

В Сметната палата Тодоров, който е от Добрич, идва от НАП, където от август 2009 до май 2012 г. е заместник-изпълнителен директор. Той е магистър по икономика и управление на селското стопанство, работил е като счетоводител, но най-голям професионален опит трупа на различни нива в данъчната администрация.

Тошко Тодоров е бивш директор на НАП в Добрич. През лятото на 2005 г. бе открита стрелба по фамилната къща в квартал "Рилци". Тогава МВР констатира, че инцидентът вероятно е бил опит за сплашване, тъй като е стреляно със стоп-патрони. Според Тодоров причина за атаките срещу него са били разкриването на 43 вериги за източване на ДДС за 5 млрд. неденоминирани лева. "Явно с работата си притеснявам отделни хора", коментира тогава Тодоров.

Тошко Тодоров

Рождена дата 26 ноември.
Завършил е Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, магистър по икономика и управление на селското стопанство.
Започва работа като счетоводител. След това придобива богат професионален опит на различни нива в данъчната администрация. През периода от 1992 г. до 1999 г. е последователно данъчен и Главен данъчен инспектор, Главен данъчен експерт – началник Служба „Събиране“, Началник на Териториално управление на Данъчната администрация –Добрич. От 2000 г. до 2005 г. е териториален директор на Териториална данъчна дирекция – Добрич.
От януари до юни 2006 г. е заместник-директор на „Обжалване и управление на изпълнението“ – Варна на ЦУ на НАП, а след това до 2008 г. е главен експерт в същата структура на ЦУ на НАП в София.
От август 2009 до май 2012 г. е заместник-изпълнителен директор на Националната агенция по приходите.
От август 2012 до юни 2013 г. е главен експерт – оперативен помощник на Главния секретар на МВР.
От ноември 2013 г. е бизнес консултант в Техра ЕООД и Бонмикс ЕООД.
На 9 април 2015 г. е избран от Народното събрание за заместник - председател на Сметната палата на Република България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да получавате подбрано съдържание на Про Нюз Добрич от Google Новини. Ако ви харесва съдържанието, което предоставяме, можете да се присъедините и към Viber канала ни.

c