Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

ТАСР: Инспекционната служба на вътрешното министерство на Словакия претърпя реорганизация с нов директор, каза вътрешният министър

Инспекционната служба към вътрешното министерство на Словакия претърпя реорганизация и множество кадрови промени откакто е бил назначен новият началник, каза вътрешният министър Матуш Шутай Ещок, цитиран от словашката новинарска агенция ТАСР.
„Радвам се, че реорганизацията и множеството нужни кадрови промени бяха възможни в инспектората откакто новият директор пое поста“, заяви министърът, добавяйки, че промените са допринесли за слагане на край на „войната“ в службите за сигурност. Според Ещок инспектората главно се съсредоточава в областите на превантивната и аналитична дейност.
Министърът заяви, че в миналото служителите на инспекционната служба са се проваляли в работата си, с което не са изпълнявали задълженията си относно разследване на полицейски служители, за които има съмнения, че са извършили престъпления.
„Вместо това службата е пазела хората, които направиха Словакия страна, която между 2020 и 2024 г. не уважаваше върховенството на закона“, каза министърът, като добави, че предишните правителства носят политическа отговорност за това.
„След като встъпих в длъжност и разгледах статистическите показатели относно съдебните производства и операционно-разследващите дейности намерих сериозни недостатъци и беше ясно, че този отдел трябва да бъде реформиран, за да функционира“, каза директорът. Той добави, че става дума главно за стабилизиране на служителите и създаване на подходяща работна среда. Директорът също обяви, че годишния доклад за дейността на инспектората за 2023 г. ще бъде публикуван на уебсайта на министерството.
Според директора докладът показва влошаването на качеството на разследванията, както и неуспехи при изготвянето на документи.
„Много документи бяха върнати за завършване“, каза той. Директорът също твърди, че класифицирана информация е била манипулирана незаконно.
 „По всички тези неща се работи, като някои от тях са съдебни производства за престъпления“, добави той.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТАСР)

c