Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Словашка кампания за набиране на средства събра почти 2 милиона евро за боеприпаси за Украйна

Словашки граждани, недоволни от решението на правителството да не изпраща военна помощ на Украйна, събраха тази седмица почти 2 милиона евро, за да помогнат за закупаването на боеприпаси, предаде Ройтерс.
След две години война Украйна е в остра нужда от доставки на боеприпаси, отбелязва Ройтерс. Словакия обаче отказа да участва в плана, ръководен от чешкото правителство, за закупуване на стотици хиляди артилерийски боеприпаси за Украйна, към който се присъединиха поне 15 съюзници.
"Когато разбрах за инициативата на чешкото правителство, много се зарадвах да чуя, че се търсят начини да се помогне на Украйна да се защити от (руския) агресор, защото няма друг начин", каза Ото Симко, 99-годишен оцелял от Холокоста и журналист, който помогна за провеждането на словашката кампания за набиране на средства.
Миналата година Словакия спря държавната военна помощ за Украйна с аргумента, че конфликтът няма военно решение, а министър-председателят Роберт Фицо повтори призивите на Москва за мирни преговори.
Украйна заявява, че ще воюва, докато руските войски не се изтеглят.
Във видеоклип, публикуван на страницата за групово финансиране в "Ютюб", Симко заяви, че Русия трябва да бъде изгонена от Украйна, за да може "да се говори за мир при условия, които отговарят на украинската независимост".
Според участниците в кампанията тя има за цел да покаже, че мнозинството не е съгласно с промяната във външната политика на правителството след изборите през септември.
Предишните правителства предоставяха на Киев системи за противовъздушна отбрана и изтребители, докато външният министър в правителството на Фицо се срещна през март с руския си колега - среща на високо равнище с участието на Москва и член на Европейския съюз, каквито напоследък се осъществяват рядко, отбелязва Ройтерс.
"Много хора в Словакия се срамуват от позицията на правителството за Русия. Това е причината хората да допринасят (със средства)", каза представителка на гражданската група "Мир за Украйна", която организира инициативата.
Според уебсайта на инициативата към средата на днешния ден кампанията "Боеприпаси за Украйна" е събрала 1,94 милиона евро за четири дни, като повече от 30 000 участници са направили средно дарение от 64 евро.
"Ще направим всичко по силите си, за да може народът на Словакия да изпълни намерението си да помогне на Украйна", заяви вчера чешкият премиер Петър Фиала, цитиран от чешката телевизия.

c