Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Северна Корея съобщи за посещение на своя делегация в Иран

Севернокорейска делегация, предвождана от високопоставен представител в сферата на външната търговия, ще посети Иран, предаде Ройтерс, като се позова на севернокорейски медии.
Ройтерс отбелязва, че това е рядък пример за съобщение, касаещо сътрудничеството между двете страни, за които се смята, че имат тайни военни връзки.
Севернокорейската делегация замина от Пхенян за Иран със самолет, съобщи севернокорейската новинарска агенция КЦТА.
Отдавна се подозира, че Северна Корея и Иран си сътрудничат в сферата на разработването на балистични ракети, като вероятно обменят помежду си техническа експертиза и компоненти, които са необходими в това производство.
Ройтерс съобщи през февруари, че Иран е доставил голям брой балистични ракети на Русия, които тя да използва във войната си срещу Украйна.
Подозира се също, че Северна Корея снабдява Русия с ракети и артилерия, въпреки че и двете страни отричат тези твърдения.
Ройтерс отбелязва, че според правителството на Южна Корея севернокорейският представител, който предвожда делегацията, която е на посещение в Иран, в миналото е развивал отношенията на КНДР със Сирия. Според КЦТА по-рано този месец същият представител е оглавявал делегация, посетила Москва.

c