Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

САБА: Йеменският президент разговаря с посланика на САЩ в страната

Йеменският президент и председател на Съвета Рашад Мухамад ал Алими прие посланика на САЩ в Йемен Стивън Фейгин, предаде йеменската новинарска агенция САБА.
Двамата обсъдиха американско-йеменското сътрудничество, последните събития в Йемен на регионално и международно ниво, както и начините за координиране за постигане на еднакви позиции.
По време на срещата бяха обсъдени нападенията на хусите срещу кораби и международни морски пътища, както и катастрофалното въздействие върху условията на живот на йеменския народ и йеменската и регионалната икономика.
Йеменският президент каза на американския посланик за последиците от терористичните зверства на хусите, свързани с нарушаването на правата на човека, и за упоритостта на бунтовниците да саботират шансовете за мир с посредничеството на Саудитска Арабия и специалния пратеник на ООН в Йемен. Той отбеляза и забавянето на изплащането на заплатите на държавните служители в контролираните от бойците региони, в допълнение към ескалиралите военни действия на хусите на различни фронтови линии, продължаващата с години обсада на Тайс и набирането на деца бойци в лагери.
Президентът заяви, че приоритет трябва да бъде подкрепата на правителството в икономическите, финансовите и административните реформи, за да бъдат изпълнени поетите ангажименти.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и САБА)

c