Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Работата на д-р инж. Аспарух Атанасов от Добрич пренася земеделието в бъдещето

Дрон сканира площи по предварително зададени GPS координати и показва проблемните зони в посевите

Докторска степен защити инж. Аспарух Атанасов от  Добруджанския технологичен колеж, който е към Технически университет Варна. Дисертация му е по тема, която е изключително актуална и полезна за региона, а именно „Методи за дистанционно наблюдение в прецизното земеделие и отчитане състоянието на посевите от безпилотен летателен апарат“.

Вече пета година д-р инж. Атанасов работи върху използването на безпилотни летателни апарати в земеделието. Дрон, с помощта на четири камери, сканира площи по предварително зададени GPS координати и показва проблемните зони в посевите. Информацията, събрана от камерите, се обработва със специален софтуер, който прави дигитален модел на съответното поле, оцветявайки критичните зони в червено. Спектралните снимки компенсират недостатъците на човешкото око и показват къде са проблемите 10 дни преди да станат видими за човека. 

В Добруджанския технологичен колеж с дрон правят ранна прогноза за добивите

Друго предимство на дрона е, че за разлика от сателитите, които не дават надеждна информация в облачно време, безпилотният летателен апарат лети ниско, под облачната покривка и може да снима дори в мрачно време, отчитайки много по-прецизно данните. Мащабите на заснемане от сателит са в километри и метри, докато дронът работи с изображения от около 3 до 4 сантиметра. Това има огромно значение при събирането на информация за малки площи, обясни Атанасов.

Използването на такива дронове в земеделието не е евтино и цената винаги актуална тема, коментира д-р инж. Атанасов, но финансовият резултат, който би следвал от неговото използване, ще бъде икономически изгоден и разходът ще бъде икономически обоснован, а спестените пари ще са в пъти повече от цената на този дрон.

Ученият продължава да работи по темата, като идеята му е за напред без посещение на полето, агрономът да отчита наличието на вредители, патогени, плевели и засушаване. Вместо да се обикаля цялото поле и да се търси проблема, той ще може да отиде само в конкретна зона, дефинирана като проблемна, което ще спести много време и разходи.

Чрез работата с такъв тип летателни апарати, тепърва ще се трупа бази данни, което би помогнало много и при преодоляването на проблемите, свързани с промените в климата и вегетацията на растенията в условията на отклоненията в  климатичните особености.

Тенденциите в земеделието са човекът да е по-скоро оператор, а не пряк участник в производството и работата с такъв тип машини е бъдещето на сектора, коментира Атанасов, и се надява на много по добра и тясна връзка с местните земеделски стопани.

c