Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Правата на човека са изправени пред най-сериозните заплахи в глобален мащаб от десетилетия, каза "Амнести интернешънъл"

Правата на човека по света са изправени пред най-сериозните заплахи от десетилетия, съобщи днес в годишния си доклад лондонската правозащитна организация „Амнести интернешънъл“, предаде ДПА.
Организацията посочи, че конфликтите в ивицата Газа и в Украйна, както и установяването на авторитарни режими по света, вредят на световния ред като нарушават международното право и игнорират фундаментални права.
„Явното неуважение на Израел към международното право се утежнява от неуспеха на съюзниците му да спрат неописуемите кръвопролития, на които са подложени мирните жители в ивицата Газа“, каза генералният секретар на „Амнести“ Аниес Каламар.
„Заедно с продължаващата агресия на Русия срещу Украйна, нарастващият брой въоръжени конфликти и мащабните нарушения на човешките права, на които ставаме свидетели, например в Судан, Етиопия и Мианмар - глобалният ред, основан на правила, е застрашен от разрушаване”, добави тя.
Демократичните страни също не избягват критиките на организацията, като Каламар каза, че „това, което виждаме през 2023 г. потвърждава, че много от силните държави пренебрегват фундаменталните ценности на човечеството и универсалността, залегнала във Всеобщата декларация за правата на човека“.
Докладът разкритикува употребата от САЩ на правото им на вето, за да блокират с месеци гласуването на резолюция за спиране на огъня в ивицата Газа от Съвета за сигурност на ООН.
Докладът „освен това подчертава гротескните двойни стандарти на европейските страни, като Великобритания и Германия, като се имат предвид добре обоснованите им протести срещу военни престъпления, извършени от Русия и „Хамас“, но същевременно подкрепят действията на израелските и американските власти в този конфликт“, пише „Амнести“ в прессъобщението си.
Войната в Украйна е друга ключова причина за влошаването на глобалната ситуация с правата на човека.
„Амнести“ посочи безразборните нападения на руските сили „в населени райони, срещу гражданска инфраструктура и спъването на износа на зърно“.
„И руските, и украинските сили използват касетъчни бомби въпреки техния безразборен характер и трайни рискове за цивилните“, пише в доклада.
„Докладът на „Амнести интернешънъл“ рисува картина на тревожно потискане на правата на човека и засилващо се нарушаване на международните правила, и то в условията на задълбочаващи се глобални неравенства, надпревара за надмощие между суперсилите и ескалиране на климатичната криза“, каза Каламар.

c