Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Полша задържа беларуски гражданин, за когото се подозира, че е поръчал нападението срещу съюзник на Навални, заяви полският премиер

Беларуски гражданин е задържан в Полша по подозрение, че е поръчал нападението срещу Леонид Волков, съюзник на Навални, който живее в изгнание, каза днес полският премиер Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.
"Задържан е беларуски гражданин, който работи за руснаците, поръчали на двама поляци да убият съюзника на Навални", написа Туск в "Екс". Полският премиер допълни, че нападателите са били свързани с футболно хулиганство. 
Беларуското външно министерство за момента не е отговорило на молбата за коментар. 
Говорител на съда във Варшава, който гледа делото, каза, че двамата поляци, заподозрени за извършването на нападението, са обвинени, че са "действали като част от организирана престъпна група и са изпълнявали заповеди на чужди разузнавателни служби" и са увредили здравето на руски гражданин в Литва. Двамата ще бъдат задържани в следствения арест за 40 дни и адвокатите им са обжалвали решението, каза още говорителят. 
Те бяха задържани в Полша по подозрение в нападение срещу Леонид Волков, живеещия в изгнание в Литва съмишленик на покойния руски опозиционер Алексей Навални, каза литовският президент Гитанас Науседа.
Волков беше нападнат с чук на 12 март пред дома си в литовската столица Вилнюс, като бе ранен на няколко места. Ройтерс припомня, че според тогавашната версия на литовското контраразузнаване зад нападението стоят руските специални служби. Кремъл отказа коментар.
Литовският президент Науседа заяви, че арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва. "Благодаря на Полша за наистина добре свършената работа. Обсъдих случая с полския президент Анджей Дуда. Искам да благодаря и на нашите криминалисти, които свършиха първата, най-важна работа - на терен", заяви той.
Самият Волков написа в социалната платформа "Екс", че не знае подробности за ареста, но "е видял колко енергично и упорито работи през последния месец по случая литовската полиция", предаде Асошиейтед прес. "Колкото до подробностите, ще ги разберем скоро. Нямам търпение!", пише още Волков.
Миналия месец той обвини руския президент Владимир Путин за нападението, отбелязва Ройтерс, като обръща внимание и на факта, че в интервю преди инцидента той е казал, че лидерите на движението на Навални се страхуват за живота си, докато се намират в чужбина.
Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията обяви смъртта на Навални, най-отявления критик на Путин, на 16 февруари в наказателната колония "Полярен вълк". Неговите последователи твърдят, че той е убит от руските власти, което Кремъл отрича.

c