Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Очаква се Конгресът на САЩ да одобри дълго чаканата помощ за Украйна, Израел и Тайван

Помощите в размер на милиарди долари за Украйна, Израел и Тайван би трябвало лесно да бъдат одобрени от Сената на САЩ тази седмица, предаде Ройтерс.
Сенатът ще разгледа в четвъртък законопроект от четири пакета за помощ, който беше одобрен от Камарата на представителите в Конгреса. Единият предоставя 61 млрд. долара на Украйна, вторият – 26 млрд. долара на Израел, третият – 8,12 млрд. долара „за противопоставяне на комунистически Китай“ в Индийско-Тихоокеанския регион, а четвъртият включва възможна забрана на социалната мрежа ТикТок, мерки за прехвърляне на замразени руски активи на Украйна и нови санкции срещу Иран.
Президентът Джо Байдън заяви, че ще подпише законопроекта в най-кратък срок, ако бъде одобрен от Сената в четвъртък.
Влизането на законопроекта в сила ще позволи до дни да се изпрати военна помощ на Украйна. Тя се очаква с нетърпение, в момент когато украинските сили се опитват да отблъснат руския опит за пробив на източния фронт, предаде Ройтерс, позовавайки се на анализатори.
Агенцията уточнява, че не е ясно какъв ефект ще имат финансовите средства за Израел върху конфликта в Газа. Израел вече е получил милиарди долари от САЩ. Пакетът включва хуманитарна помощ, за която поддръжниците му се надяват да помогне на палестинците в Газа.

c