Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Най-малко 5 мигранти загинаха в опит да прекосят Ламанша, съобщи френската полиция

Най-малко петима мигранти загинаха днес в район близо до френския град Вимрьо при опит да прекосят Ламанша, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.
Френската брегова охрана потвърди, че при полицейска операция са открити няколко безжизнени тела след неуспешен опит да стигнат до Великобритания през Ламанша. Говорител на бреговата охрана каза, че нейни служители все още провеждат операция в морето след натоварената, по думите на говорителя, сутрин, в която е имало няколко опита за прекосяване на протока. 
Вчера горната камара на британския парламент прие закон, който ще позволи на правителството да изпраща в Руанда хора, търсещи убежище, вместо те да остават в Обединеното кралство, докато се разглеждат документите им. 
Спирането на мигрантския поток е приоритет за правителството на премиера Риши Сунак, който казва, че идеята за изпращане на търсещи убежище в Руанда ще действа възпиращо и опитите за преминаване ще намалеят. Правозащитни организации и други критици определят плана на Сунак като нехуманен.
Френският вестник "Воа дю Нор" съобщи, че около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки.
Десетки хиляди мигранти, много от които бягат от война и бедност в Африка, Близкия изток и Азия, пристигнаха през последните години във Великобритания с малки лодки, предприемайки опасното преплаване на Ламанша. Пътуването им се организира от трафиканти на хора. 
Протокът е един от най-натоварените търговски маршрути в света, което прави опасно преминаването през него с малки плавателни съдове. Каналджийте обикновено качват на лодките прекалено много хора, което създава опасност от преобръщане. По тази причина рискованото пътуване взема много жертви сред хората, опитващи да се доберат до британските брегове.

c