Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Лидерите на Иран и Пакистан ще стимулират търговията, за да засилят сътрудничеството и да преодолеят дипломатическия разрив между двете страни

Лидерите на Иран и Пакистан се договориха вчера да засилят икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността. Това стана на среща, която имаше за цел да изглади дипломатическия разрив между двете страни, предаде Асошиейтед прес.
Отношенията между двете съседки се обтегнаха през януари, когато те си нанесоха взаимно удари - срещу бойци, обвинени в нападения над силите за сигурност.
Президентът на Иран Ебрахим Раиси, който е на тридневно посещение в Пакистан, се срещна вчера с пакистанския премиер Шахбаз Шариф и други официални лица. 
Според изявлението двамата лидери са обсъдили редица двустранни въпроси и са обещали да си сътрудничат в борбата с тероризма. Те отново са осъдили войната на Израел срещу "Хамас" в ивицата Газа.
Шариф похвали "твърдата позиция на Иран по въпроса за Палестина" и заяви, че "Пакистан също е с палестинците".
Раиси заяви, че Израел извършва убийствата си в Газа с подкрепата на САЩ и други западни държави. Той разкритикува международните организации, включително ООН, като заяви: "Те казват, че подкрепят правата на човека, но доказаха, че са неефективни."
Раиси обеща също да стимулира "неприемливо слабата" според него двустранна търговия с Пакистан и призова за създаване на повече пазари по границата. Миналата година Пакистан и Иран създадоха първия такъв пазар в югозападната пакистанска провинция Белуджистан и обещаха още пет такива пазара съгласно споразумение от 2012 г.
Двамата лидери са подписали осем споразумения за сътрудничество, според канцеларията на Шариф.
Властите съобщиха, че двете страни са обсъдили и многомилиардния проект за газопровод, който е спрян от 2014 г. насам. Проектът (срещу който Вашингтон е против, смятайки го за нарушение на санкциите, наложени на Техеран заради ядрената му програма) стартира през 2013 г., за да доставя ирански природен газ на изпитващия енергиен глад Пакистан.
Иран твърди, че вече е завършил газопровода от своята страна на границата, след като е инвестирал 2 млрд. долара. Пакистан трябваше да завърши строителството на своя територия до края на 2014 г., но работата се забави, което доведе до напрежение между страните.
В понеделник вечерта влиятелният началник на генералния щаб на пакистанската армия генерал Асим Мунир се срещна с иранския президент, се казва в изявление на военните. Разговорът им е бил съсредоточен върху "въпроси от взаимен интерес, а именно регионалния мир, стабилността и сигурността по границите".
В изявлението се отбелязва, че Мунир е описал пакистанско-иранската граница като "граница на мира и приятелството", но е подчертал необходимостта от подобряване на координацията там, "за да се предотврати застрашаването на дългогодишните братски отношения от страна на терористи".
Цитиран е Раиси, който казва, че чрез насърчаване на сътрудничеството между военните сили Иран и Пакистан "могат да постигнат мир и стабилност за двете страни и региона".

c