Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Издигат 7-метров купол на новия храм “Св. Лука Кримски” в Добрич (СНИМКИ)

Вече са закупени и камбаните, които са с общо тегло от 450 килограма

Новостроящият се храм “Св. Лука Кримски” в ж.к. "Добротица" в Добрич ще се сдобие със 7-метров купол, съобщи за Про Нюз Добрич отец Петър Димитров, който ръководи инициативата за построяването на храма.

Вече е подготвен кофражът за бетонния купол. Размерите са внушителни – 7 метра във височина с основа от 3 метра, с което височината на храма ще достигне 17 метра и ще е най-високият храм в града. След като се постави куполът ще се сложи и ламаринена облицовка, закупена от Църковното настоятелство от Украйна със златен вид.

Кръстовете на църквата ще са два – единият 4 м., другият 2,4 м. Вече са закупени и камбаните, които са с общо тегло от 450 килограма.

Предстоят довършителни работи. Получено е дарение за окабеляването, вътрешната мазилка, санирането. Отец Петър е изпратил молба до кмета и председателя на Общинския съвет в Добрич да помогнат закупуването и монтирането на дограмата на грама, за което ще са нужни 57 000 лева – общата стойност е по-голяма но фирма “Катина” е поела 25% от цената за собствена сметка.

c