Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Италианска активистка, която излежава присъда в Унгария, ще участва в европейските избори през юни

Италианска антифашистка активистка, която лежи в затвор в Унгария заради извършено насилие срещу крайнодесни мигранти, ще бъде кандидат на лява партия на европейските избори през юни, предаде Ройтерс.
39-годишната учителка Илария Салис е в унгарски затвор от повече от година заради случай, който привлече внимание в Италия през февруари, когато влезе на заседание на съда с вързани ръце и крака и верига около кръста си. 
Италианската партия "Зелени и леви" съобщи снощи, че тя ще е сред кандидатите за европейски избори, според баща ѝ Роберто, който води кампания за освобождаването на Салис. 
"Искаме да защитим правата и достойнството на един европейски гражданин пред лицето на инерцията на италианските власти", заяви Анджело Бонели, един от лидерите на групата на "Зелени и леви", която в проучванията на общественото мнение има около 4 процента.
Случаят е особено чувствителен от политическа гледна точка поради дългогодишните връзки между дясната италианска премиерка Джорджа Мелони и нейния унгарски колега Виктор Орбан, отбелязва Ройтерс. Унгарската прокуратура иска 11-годишна присъда затвор за Салис за предполагаемата ѝ роля в нападението срещу двама крайнодесни бойци, извършено от група антифашистки активисти в Будапеща през февруари 2023 година. През януари тя не се призна за виновна.
Мелони е повдигнала въпроса за случая на Салис пред Орбан, като е призовала активистката да получи бърз съдебен процес.
Членовете на Европейския парламент се ползват със силен правен имунитет срещу съдебно преследване, дори ако обвиненията се отнасят до престъпления, извършени преди избирането им.
"Съгласно закона, ако Салис бъде избрана, тя ще трябва да бъде освободена, за да може да заеме мястото си в парламента", каза Марко Боракети, професор по европейско право в Болонския университет.
След това унгарският съд може да подаде искане за снемане на имунитета ѝ, допълни той.

c