Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Генералният секретар на НАТО каза, че САЩ ще останат предан съюзник в алианса независимо от резултата на американските избори за президент

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че очаква САЩ да останат "силен и предан" съюзник на останалите страни в алианса независимо от това кой ще спечели изборите за американски президент през ноември тази година, предаде Ройтерс.
"САЩ ще останат силен и предан съюзник", заяви Столтенберг на съвместна пресконференция в полската столица Варшава с министър-председателя на Великобритания Риши Сунак.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който сега е претендент за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия за изборите наесен, направи в началото на февруари на предизборен митинг в щата Южна Каролина изказване, което породи безпокойство у редица страни членки на НАТО при перспективата той да се завърне в Белия дом. 
Тогава Тръмп заяви, че в качеството си на президент на САЩ е казал на държавен глава на страна от НАТО, който не е бил склонен да увеличи държавните разходи за отбрана, че в такъв случай не само не би защитил въпросната страна по силата на споразумението на Алианса при нападение от страна на Русия, но и би "насърчил" руския президент Владимир Путин "да прави каквото си поиска".
Като основен съперник на Тръмп на изборите през ноември се очертава настоящият президент на САЩ - демократът Джо Байдън.

c