Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Генерал Тошево се преклони пред загиналите за свободата на България

С поклонение пред два от паметниците в центъра на град Генерал Тошево – на Император Александър Втори и на Генерал Стефан Тошев, беше отбелязана 146-годишнината от Освобождението на България.

На събитието присъстваха кметът на Общината Валентин Димитров, председателят на Общински съвет д-р Яна Бонева, представители на политически партии, много граждани, общественици и ученици. Всички те положиха венци и цветя, засвидетелствайки своята безкрайна признателност и уважение към делото на героите, загубили своите животи в името на свободата на родината.  

В своето слово към присъстващите Валентин Димитров заяви, че в този ден всички българи съвсем неусетно се пренасят мислено на връх Шипка през далечната вече 1877 г., когато са отеквали гърмежите на оръдия и се е ляла геройска кръв. „Сега ние отбелязваме деня в българската история, увековечил безсмъртните пориви за свобода и достойнство. Изпитваме тъга, но и безкрайна почит към националните ни герои – смелите хайдути и славните революционери, както и хилядите руски, финландски, полски и румънски войници, начертали пътя ни до свободата“, заяви Валентин Димитров.

След поклонението пред двата паметника в града градоначалникът посети Казашкото гробче в село Пчеларово и гроба на Петър Габе в село Дъбовик, където също бяха положени венци и цветя.

 

c