Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Започна обновяване на детското отделение на болницата в Добрич по проект „Светулка“

Очаква се отделението да е завършено до Коледа, отбеляза директорът на болницата д-р Георги Желязков

Беше даден официален старт на дейностите по обновяване на детското отделение на болницата в Добрич в рамките на проект „Светулка“ на фондация „За Доброто“.

Фондация „За доброто“ и МБАЛ Добрич изцяло ще преобразят отделението до края на годината. Дарителите са граждани, фирми, организации и общините Добрич и Добричка. Те се присъединиха към фондация „Америка за България" и подкрепиха кампанията на фондация „За Доброто“ след нейното обявяване през ноември миналата година.

Събраните средства за ремонта са 591 хиляди лева.

„Надявам се по Коледа да можем да направим един чудесен подарък на Добрич и областта. Едно ново детско отделение. Благодаря на всички, които се включиха в кампанията", отбеляза директорът на болницата д-р Георги Желязков.

„Добрите модели задават стандарт в обществото и по-важният въпрос е как тези модели да се превърнат в национален стандарт“, каза Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България". Тя подчерта, че проблемите в който и да е сектор трудно се решават само от държавата и изискват енергията на неправителствения сектор, подкрепата на бизнеса и обществото, обективния и завладяващ разказ на медиите.

Целта на проект „Светулка“ е да се създаде такава среда, която да намалява тревожността на децата и техните родители по време на престоя в болница, и да подобри условията на работа на медиците. Бюджетът ще позволи, освен всички планирани ремонтни дейности, да се осъществи и обучение по комуникация на лекарите от отделението, съвместно с Нов български университет, обясни Надежда Рангелова – председател на Управителния съвет на Фондация „За Доброто“.

Предвидено е и изграждането на зони за игра и обучение в отделението.

„Светулка“ се реализира и с помощта на Redox Interior Design

Детското отделение на болницата в Добрич е третото в страната, след тези в Ловеч и Велико Търново, което ще бъде обновено по проект „Светулка“.

 

c