Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на Червения кръст и Червения полумесец

Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец се отбелязва всяка година на 8 май. Този ден е посветен на хората, които помагат при различни природни бедствия, въоръжени конфликти и други извънредни ситуации. Денят акцентира върху хуманитарните ценности и дейностите на Движението на Червения кръст и Червения полумесец. Тези асоциации играят решаваща роля в подпомагането на хората, засегнати от различни природни бедствия, въоръжени конфликти и кризи навсякъде по света.

Темата на Световния ден на Червения кръст тази година е „Давам с радост, а радостта, която давам, е награда“. Тя напомня за значението на състраданието, любовта, обичта, подкрепата и лечението, както и поддържа принципите, мисията, ценностите и дейностите на организацията.

Веднага след Първата световна война светът се е нуждаел от мир и стабилност. Червеният кръст се е родил от тези усилия. През 1934 г. на международна конференция в Токио е представен докладът за Червения кръст, който рамкира принципите, които се очаква да защитят ранените бойци по време на войната. Впоследствие предложението влиза в сила след Втората световна война през 1946 г.

През 1948 г. Управителният съвет на Лигата на дружествата на Червения кръст предлага да се отпразнува годишнината от рождението на Анри Дюнан, основателят на Червения кръст и Международния комитет на Червения кръст, идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ на фона на новите критични предизвикателства на динамично променящия се свят. Сред тях е и създаденият преди 146 години Български Червен кръст.

Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. Една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

c